Плевнелиев: За да има бъдеще, трябва да развиваме делото на Кирил и Методий

"24 май е ден велик на духа и просветата, на възкресението, на новите надежди", пише титанът на българското слово Иван Вазов. 24 май е празник на българската идентичност на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", съобщи Фокус.

"Няма друг ден, в който сърцата ни така истински да трепнат. Виждаме и днес греещите лица на нашите деца. Преди повече от век и половина трескава еуфория обхвана българските земи. От векове не изгасва искрата на просветата. Всеки исторически възход на българите е озаряван от светлината на писаното слово. Българката книга дава сили на нашия народ. Гордея се, че днес в президентската институция са изложени хилядолетните примери на българското слово", заяви Плевнелиев. По думите му, в настоящия век на динамични промени пред нас се изправя отговорността да формираме образовани и отговорни граждани.

"Затова е нужно да реформираме закона. Трябва да изградим икономика на знанието. Трябва да добавим най-добрите постижения на модерното време. За да успеем в бъдещето, трябва да дадем тласък на народното просвещение. За да има бъдеще, трябва да развиваме делото на светите братя Кирил и Методий", каза още Росен Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини