Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Иво Прокопиев участва в „зелени“ проекти за 11.7 млн. лв. Броил врабчета, снимал орли, лобирал за промяна на екозакони

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Борисов от Рим: Като българи, пламъкът на 24 май е неугасим в душите ни от столетия

Поздравявам ви с един от най-светлите български празници – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Във Вечния град папа Адриан II през 868 година е провъзгласил братята Кирил и Методий за „равноапостолни, понеже са се заели с подвиг, който е равен на подвига на Павел” и е осветил техните книги, това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук. Благодарение на Светите братя старобългарският се превръща в третия класически език на Средновековието след латинския и гръцкия. Затова Великоморавската мисия на Кирил и Методий е дело, което е заслужило признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност.

Като българи, пламъкът на 24 май е неугасим в душите ни от столетия. Това е празник, какъвто нямат другите народи по света – тържество и прослава на писмеността, просветата и културата, символ на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване. Честването на деня на Светите братя Кирил и Методий е един от най-ярките изрази на националната идентичност и на българското самосъзнание, каза още Борисов.

На днешния ден моят призив е нашите съвместни усилия като народ да бъдат винаги насочени към запазване и развитие на българската култура, самосъзнание и национална идентичност.

За мен е чест да приветствам с добре дошли в Рим децата и техните родители и учители от българските училища в чужбина. Обръщам се към всички българи – нека да продължаваме да стимулираме интереса на нашите деца към училището и знанието, само така можем да допринесем за формирането на техния мироглед, идентичност, ценностна система и социална принадлежност. Нашите деца са нашето бъдеще. Ние носим отговорност към тях и трябва да направим всичко по силите си, за да живеят в една все по-добра България и да се гордеят с това, че са българи.

Честит празник на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, завършва посланието си премиерът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.