Награди и шествие за деня на буквите в Търново

Многолюдно шествие по случай 24 май премина по централната улица във Велико Търново. Над 1500 ученици, възпитаници на детските градини и педагози дефилираха над километър в чест на Деня на българската азбука у просвета. Манифестацията събра участниците пред паметника "Велчова завера" и продължи над час до паметника "Майка България" в центъра на болярския град. Децата, които носиха портрети на светите братя Кирил и Методий, на буквите от родната азбука и на изявени просветни дейци, бяха посрещани с аплодисменти от стотици търновци, които се спираха по тротоарите и наблюдаваха шествието.

В навечерието на 24 май за първи път във Велико Търново бе присъдена награда за постижения в областта на културата. Тя бе учредена с решение на Общинския съвет и занапред ще е ежегодна. Първите призове получиха литературния критик д-р Радка Пенчева и скулптора Наню Бакалов.

Улиците от крепостта Царевец до Община Велико Търново бяха затваряни за автомобили на два пъти в неделя. Освен за сутрешната манифестация движението по тях бе ограничено и заради абитуриентско дефиле. 850 зрелостници триумфално преминаха по червен килим пред сградата на кметството като холивудски звезди. Проявата стана актуална в цяла България, но стартира преди 4 г във Велико Търново по идея на кмета на старата столица Даниел Панов, който тогава бе шеф на общинската туристическа агенция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони