Адвокат даде чиновници на прокуратурата за изнудване

Адвокат е сезирал Окръжната прокуратура във Велико Търново срещу общински служители за изнудване. Юристът Александър Косев си изпатил от чиновниците след като той и още трима търновци се явили на търг за терени за изграждане на гаражи. От кметството им продали недвижимите имоти, но не им казали, че под тях минава главен електропровод.

За петната за гаражи на ул."Стара планина" в болярския град потърпевшите броили около 6000 лв. След като започнали строителството, обаче инвеститорите ударили кабел с високо напрежение. Оказало се, че за да го изместят, трябва да броят още близо 12 000 лв, както и 2000 лв за надзорна фирма.Сумите трябвало да се платят за проект и дори за закупуване на допълнителен общински терен, за да се разположат жиците.

"При обявяването и провеждането на публичните търгове и при определяне на началната тръжна цена за гаражите, от Общината не са съобразени скритите недостатъци и участниците не бяхме уведомени за сервитутите. Сега и за тях трябва да се бръкнем за общо около 25 000 лв. Така един гараж излиза около 50 000 лв. Ако знаех, нямаше да се реша на такава сделка", коментира гвневно адвокат Александър Косев.

Неприятните изненади продължили след като чиновниците отказали да им съгласуват и проектите за изместване на кабелното трасе, докато не подпишат декларации, че се отказват от претенции към общината. "Не само че няма да се поддадем на рекета, но и завеждаме дела и ще настояваме да ни бъдат възстановени средствата, които бяхме принудени да похарчим допълнително. Искаме, след като са ни подвели, да си понесат отговорността", категоричен е юристът.

Оказава се, че и Общинският съвет е бил подведен.С решение N 326 от 19 юли 2012 г местният парламент дал съгласие да бъде обявен публичен търг с тайно наддаване за учредяване право на строеж за изграждане на гаражните клетки от по 22,75 кв. м. При търга цената на отстъпеното право на строеж достигнала рекордни за последните години стойности от над 6000 лв.

"Гласувахме продажбата, но не бяхме информирани за обременяването на имотите поради неотбелязването на инфраструктурата с положени кабели с високо напрежение", коментира зам.председателят на Общинския съвет Петко Тюфекчиев.

След 3 г ходене по мъките, на 27 март 2015 г Александър Косев депозирал жалба до кмета на Велико Търново Даниел Панов. Градоначалникът изискал цялата документация по случая. Ангажирал се да извърши проверка, а противоречията да бъдат отстранени.

На 5 май правистът подал жалба до прокуратурата, в която заявява: "Считам, че служителите от общината, които заявяват "от мен нищо не зависи", "мнението на колеги е такова", извършиха и продължават да извършват престъпление по чл.214 от НК". Александър Косев настоява държавното обвинение да разпореди проверка по казуса и да бъде образувано досъдебно произвоство по посочения от него текст от НК, който е за изнудване. Предвиденото от закона наказание е от 5 до 15 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация до 1/2 от имуществото на виновното длъжностно лице.

"До края на юли ще предявя и конкретен иск срещу общината за всички непредвидени разходи, които ми коства тази сделка. Ако и тогава не се реши проблема, ще си търся правата в съда в Страсбург. Оказа се, че в България няма свобода, защото всички редови граждани сме поробени от чиновниците и бюрокрацията", коментира адвокат Косев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право