Искат заличаване на обезпечения в КТБ

Клиенти на Корпоративна търговска банка (КТБ) са изпратили искания за заличаване на обезпечения по техни кредити, става ясно от редовния седмичен отчет на синдиците на банката Лазар Илиев и Росен Ангелчев. За исканията е уведомен Фондът за гарантиране на влоговете.

В доклада не се посочва какви са основанията на кредитополучателите. По закон това може да се направи, ако кредитът е погасен. Според юристи проблемът е дали погасяването е било направено чрез плащане или чрез прихващане. Ако става въпрос за прихващане, би трябвало да се изчака дали сделката няма да бъде обявена за недействителна. Едва след това може да се заличава обезпечението, за да не се увреди масата на несъстоятелност. В началото на месеца от изказване на премиера Бойко Борисов стана ясно, че квесторите на КТБ неправомерно са освободили огромни имущества, дадени като обезпечения.

През миналата седмица синдиците са подали една искова молба за обявяване на недействителна сделка с прихващания, направена след отнемането на лиценза на банката.

От отчета на синдиците става ясно още, че шест компании с международен опит са представили свои презентации пред ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете. Целта е да се избере фирма, която да проследи паричните потоци от КТБ. Други три фирми вече са подали оферти за оценка на имуществото на банката.

420 хил. лв. събрани за седмица

420,8 хил. лв. са събрали синдиците от клиенти на КТБ за погасяване на кредити през миналата седмица, става ясно от отчета им. Сумата е по-голяма от обичайното - досега се събирани средно по 130 хил. лв. Рекорд беше отчетен в първата седмица от работата на синдиците, когато събраха за погасяване на заеми 1,1 млн. лв. Били са подадени 7 заявления по Закона за особените залози за предприемане на действия по изземване на заложено по кредити имущество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес