„Литекс“ и ЦСКА - 2 в едно

Обединение между „Литекс“ и ЦСКА се очаква да е футболната новина на годината в България. Собственикът на ловешкия клуб Гриша Ганчев не отрече пред „Труд“, че е готов за евентуално сливане на двата клуба.

„Ако държавата не е против, всичко ще се случи много, много бързо“, каза само едно изречение по темата бизнесменът.

Моделът на трансформацията минава през излизане на „Литекс“ от „А“ група, като клубът ще запази само своята академия за таланти, която е №1 в страната. Името на ловешкия отбор ще се промени на ЦСКА 23 например, след което „червените“ феновете ще трябва да го припознаят. Това е като първа стъпка. Впоследствие и седалището ще се премести на нов адрес - „Българска армия“.

При такъв развой на събитията няма значение какво планират собствениците на ПФК ЦСКА АД и какво ще стане с тяхното дружество. В случая „Литекс“ се жертва за ЦСКА. Така желанието на „червените“ запалянковци да имат Гриша Ганчев за собственик на любимия им клуб може да се случи след близо 15 години и от пети опит.

Тази формула с обединението на двата отбора беше актуална и преди 3 години, и преди 2 години, когато на серия от срещи се оформи дори нова управа. Ганчев - собственик, Христо Стоичков - президент, Стойчо Младенов - треньор, Стойчо Стоилов - технически директор. Плюс 4 мощни спонсора, влизащи и като акционери. Но през 2012-а тогавашните собственици от „Титан“ се отказаха в последния момент заради... „нареждане отгоре“. Това обяснение стигна тогава до Христо Стоичков и останалите фактори от „новия ред“.

Вероятно затова сега се чака зелена светлина от държавата, въпреки че формално сливането може да се извърши и без благословията на правителството. Фенове на ЦСКА от месец обсаждат офиса на „Литекс“ в София с призив за обединение.

Прави се организация и за среща с премиера Бойко Борисов. И ако отговорът е „Да“, още в неделя на мача ЦСКА - „Литекс“ обединението може да стартира с одобрение на „червената“ публика на „Българска армия“.

Актуално е дори новите „червени“ да играят в Европа с квотата на „Литекс“, който има лиценз. Телефонни разговори с УЕФА са потвърдили, че няма забрана „Литекс“ да си смени името. Освен всичко стадионът в Ловеч вече е заявен за мачове от Лига Европа и там като домакин може още през юли да играе... ЦСКА 23.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ