Пенсионери с лъжлив стаж плащат 2500 лв.

Окръжният съд в Шумен вдигна глобите на двама съпрузи, които искали да излъжат Националния осигурителен институт, че са работили, за да получат пенсии.

През 2013 г. Х. Х. и съпругата му М. Х. решили, че могат да получават пари от държавата, и се консултирали какви документи са нужни. Разбрали, че няма да им стигне стажът, и решили да си го набавят. Сдобили се с документи, че и двамата са работили във “Фирма за рудодобив М. Златев” АД в Бургас. Мъжът “работил” малко повече от 12 г., а жената 8 г. и 10 месеца.

При проверка се оказало, че такъв осигурител не съществува, а в архивите на “Български медни мини” ЕАД в Бургас няма данни за такива работници.

Семейството не присъствало на делото пред районния съд в Шумен, защото било на гурбет в чужбина. Наложили им по 2000 лв. глоби, а адвокатът им обжалвал с искане за намаляване. Вместо да се съобрази с искането на защитата обаче, съдът постановил, че заради високата обществена опасност на деянието и липсата на изразено съжаление от страна на нарушителите глобата трябва да се завиши с по 500 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони