В Гърмен извадиха брадвите (обзор)

Два дни размирици и протести тресат община Гърмен след бой между българи и роми. Наложи се полицията да окупира района и да укротява страстите.

Вместо да празнуват празника на буквите, над 500 жители на Гърмен, Марчево и Огняново излязоха, за да протестират срещу набезите на циганите и агресивното им поведение.

Хората блокираха пътя между Гърмен и ромския квартал. Там ги посрещна кордон от полиция. За кратко протестиращите влязоха в сблъсък с униформените, защото искаха да пробият кордона и да се саморазправят с циганите.

Над 50 полицаи от управленията в Банско, Разлог и Гоце Делчев цял ден и цяла нощ охраняваха района, за да не се срещнат двете враждуващи страни.

Протестиращите заявиха, че искат да бъдат изселени незаконно пребиваващите в гетото роми. “Ние нямаме проблеми с нашите цигани, а с тези, които бяха докарани от местните политици, за да им гласуват на изборите. А не ги интересува, че опоскаха района. Не остана нива, лозе и градина да не е ошушкана, къщите ни ограбват, а сега станаха нагли и започнаха да ни бият. Няма да търпим повече! Нищо не работят, но вземат помощи, живеят в незаконни къщи, но никой не ги санкционира. Трябва да спрат тези двойни стандарти!”, казаха хората на импровизирания митинг.

Ромите твърдят, че нямат нищо общо с кражбите в района и са нарочени заради общата беднотия.

Повод за протестите и размириците стана сбиване между роми и българи. В съботния следобед петима роми пили бира под чинар в село Марчево, но надули музиката силно от кола. Близо до тях в заведение имало няколко младежи, които играели карти. Те им направили забележка и настояли да намалят звука. Тогава срещу тях полетели камъни, ромите грабнали тояги и ги погнали. Момчетата отвърнали и започнал лют бой. Ромите извикали на помощ свои събратя, които дошли, въоръжени с тояги и брадви.

В резултат трима души са ранени, а осем роми са арестувани. Заради побоя стихийно започнали да се събират българи от околните села, които тръгнали на саморазправа. Полицията е предотвратила разрастването на конфликта.

“Тук ще стане втора Катуница, ще ви изселим, ще ви палим”, крещели българите. А в отговор ромите мятали камъни по тях. Взривоопасното положение наложи идването на полицейски подкрепления от други РПУ.

Пътищата са завардени, защото ромите повикали на помощ свои роднини от други градове, предимно от Петрич. Страстите не са утихнали. Протестиращите решили днес да митингуват пред общината в Гърмен, за да чуят кметицата Минка Капитанова какви мерки ще предприеме.

Кметицата призна, че напрежението тлее от години и боят заради силната музика е бил само искрата, запалила огъня. Има огромна агресия и от двете страни, каза Капитанова.

Протестиращите: Политиците търпят ромите, за да им гласуват

В ромския квартал, известен като “Кремиковци”, живеят над 1000 цигани. Допреди няколко години са били едва към 300. Сега обаче има преселници от Перник, Батак и Пазарджик. Местните хора твърдят, че в “Кремиковци” идват бивши затворници и престъпници, защото никой не ги следи, нито ги търси, нито им държи сметка за незаконно строителство или хулигански прояви.

Над 190 са незаконните постройки в гетото, но никой не смее да ги бутне. Нещо повече - част от тях са получили от предишния кмет на Гърмен Ахмед Башев (ДПС) удостоверение за търпимост. Затова хората твърдят, че са виновни политиците, които са търпели безобразията заради изборите.

Кварталът се намира в началото на пътя за архитектурния резерват Ковачевица. Всеки пътувал до там, знае как ромите се мятат пред колите, за да ги спрат и да ги ограбят. Заради нападенията преди време пътят беше изместен и чрез байпас се заобиколи гетото.

Хората недоволстват и от бездействието на полицията. “Ние пускаме жалби за кражби и нападения, но никой не ни обръща внимание и затова спряхме”, казаха протестиращи. Според официалната полицейска статистика в Гърменско почти няма битова престъпност. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов свика кризисен щаб заради размириците. Той обеща проверки за незаконно строителство. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини