Защо млякото поскъпва 5 пъти от фермата до магазина

Млякото се изкупува в широк диапазон на цената – от 35 до 65 стотинки, всичко зависи от качеството му. Това каза в студиото на Нова телевизия председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Според него, от млякото за 40 стотинки се произвежда некачествено сирене.

Зоров изчисли колко поскъпва млякото от фермата до магазина. Според сметката му като прибавим разходите за транспорт, охлаждане, съхранение и пастьоризиране цената на продукта нараства до 1.10 лева с опаковката.

След като прибавим ДДС и търговска надценка за магазина, цената скача до над лев и петдесет стотинки на литър, изчисли още шефът на Асоциацията на млекопреработвателите. „Търговците получават между 50 и 70 стотинки от всеки литър прясно мляко”, каза още Зоров. Според него, българските фермери получават два пъти по-малко субсидии от своите европейски колеги и това се отразява на техните приходи.

"Още с встъпването на новия министър на земеделието на власт ние поставихме въпроса за смяната на шефа на Агенцията по храните Пламен Моллов, отговориха ни, че заради правителствената коалиция това не може да стане. Истина е, че са искани пари на ръка от производители и преработватели, контрол върху вноса на млечни продукти на практика нямаше", каза още Димитър Зоров.

Според него, свободният внос и преетикирането на вносните продукти тук са ударили силно родните производители, като вината за това е изцяло върху Агенцията по храните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини