Над 70% от българите търсят работа с връзки

Критикуваната и подлагана на гонения по времето на соца практика на ходатайства и връзкарство при устройване на работа след четвърт век реформи буквално е разцъфнала в условията на пазарната икономика. Над 70% от българите, които кандидатстват за работа, разчитат на съдействие от роднини и познати, показва проучване на Българска стопанска камара, цитирано от „Преса”.

Този висок процент на „връзкарите” показва, че у нас все още вървят познати ни от миналото практики при търсенето на работа, смятат експертите. Добрата новина е, че все пак половината от младите хора следят обявите за работа и се опитват да установят директна връзка с конкретния работодател.

Проучването показва още, че само около 30% от безработните разчитат на помощ от Бюрата по труда за бъдеща кариера. Липсата на практически умения е основното предизвикателство при реализацията на младежите, завършващи средно образование.

19% от тези хора споделят, че при започване на работа не познават техниката, която се използва в практиката, а според 30% голям проблем е несъответствието между учебните програми и реалното изискване на работодателите.

Около половината от участвалите в проучването са готови да приемат каквато и да е работа, след като завършат университет. Това означава, че те не се реализират по специалността, която са следвали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини