Само една трета от работещите в НСО назначени като охранители

Депутати и министри да нямат право на охрана от НСО. Това предвиждат промени в закона за службата, които реформатори и патриоти се готвят да внесат между първо и второ четене, пише "Преса". Аргументите им са, че никак не било трудно някой народен представител да си "изфабрикува" анонимни заплахи и така да си осигури мерцедес и бодигард, които да ползва за безплатен превоз и демонстрация на престиж.

"Ако депутат смята, че има опасност за живота му, да си наеме частна охрана. Не може държавата да плаща", твърдят от РБ. "Специализираният отряд за борба с тероризма е 100 човека и се грижи за сигурността на 8-милионна държава. А в същото време 100 души елит се грижат 1200 човека. Това ако не е цинизъм", коментира Красимир Каракачанов от ПФ. Оттам предлагат останалите отлично подготвени кадри на НСО да преминат към антитерористичното звено и при реална заплаха за сигурността на някого извън тримата големи - магистрат, който се бори с престъпността примерно, или високопоставен гост от ранга на американския президент, да поемат охраната му.

Само 1/3 от назначените в НСО близо 1200 души са ангажирани с охранителна дейност. Останалите са автомонтьори, фитнес инструктори и друг технически персонал. От РБ и ПФ настояват за стесняване на кръга на охраняваните лица до президент, председател на парламента и премиер. В момента правилника на НСО е записано, че освен на тримата първи в държавата службата осигурява лична охрана и специализиран транспорт на вицепрезидента и на председателите на Конституционния съд, на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд, на главния прокурор и на омбудсмана. Реформатори и патриоти са против даването на полицейски правомощия на държавните гардове. "По начина, по който тези права са описани в проекта на ГЕРБ, решенията са изключително субективни. Целта е да защитим правата на гражданите", обясниха от РБ.

Патриотите пък искат да отпаднат и привилегиите за коли на НСО на пътя. От двете групи не изключиха възможността да излязат с общо предложение. Засега обаче такива разговори не са водени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини