Европейски медии след победата на Дуда: Има опасност от орбанизиране на Полша

"Неочакваната победа на президентските избори на кандидата на водещата опозиционна партия в Полша Анджей Дуда шокира политическата върхушка в страната, надделявайки над настоящия държавен глава Бронислав Коморовски, свързан с партията, която управлява вече осем години в условия на стабилност и благоденствие", пише в свой коментар в. "Ню Йорк таймс".

"Макар президентският пост в Полша да има до голяма степен представителни функции, победата на Дуда поражда реална възможност управляващата десноцентристка партия "Гражданска платформа" да загуби парламентарните избори през есента", подчертава американското издание.

"Победата на Дуда може би възвестява отварянето на нова политическа страница в най-голямата икономика в Източна Европа", изтъква британският в. "Индипендънт".

"Дуда, който беше сътрудник на загиналия при самолетна катастрофа през 2010 г. консервативен президент Лех Качински, се смята за негов духовен и политически наследник", посочва изданието.

"Победата на Дуда е триумф за национал консервативната партия "Право и справедливост", отбелязва германският в. "Велт". Сега "Гражданска платформа" се страхува, че може да загуби и парламентарните избори, които предстоят тази година. Това би означавало начало на нова ера, при която цялата власт би била в ръцете на "Право и справедливост".

"Критиците на партията, оглавявана от Ярослав Качински, предупреждават за опасност от "орбанизиране" на Полша. Качински определя като свой модел унгарската десница при управлението на премиера Виктор Орбан", посочва изданието.

"Резултатът от президентските избори, които се очакваше да бъдат спечелени с лекота от Коморовски, е тежка загуба за пропазарно и проевропейски ориентираната "Гражданска платформа", изтъква британският в. "Гардиън".

"При осемгодишното управление на партията Полша отбеляза значителни икономически успехи. Но много поляци имат усещането, че ползите от растежа облагодетелстват ограничен кръг от хора, а ниските заплати и несигурността на работните места продължават да карат мнозина да търсят по-добър живот в чужбина", добавя вестникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят