Студенти: Ще плащаме повече, но за хубави стаи

РАЛИЦА НИКОЛАКОВА

С привършването на лятната сесия общежитията в столичния Студентски град опустяват. Остават само студентите, които работят в София. Това е и времето, в което университетите ремонтират част от блоковете. Въпреки периодичните реновации в стаите, където живее 5 години бъдещето на България, цари повсеместна мизерия. Някои помещения не са мръднали от времето, в което са учили родителите на настоящите студенти.

“Готови сме да плащаме повече, но искаме по-добри условия” - това бе отговорът на студенти и родители, които "Труд" попита съгласни ли са наемите да бъдат увеличени за сметка на по-добри жилищни условия.

Димитър Райчев живее за първа година в 52-ри блок на СУ. Сградата е общежитие от 1987 г. Оттогава университетът е поправял само покривите на вход Б и В. Нищо друго.

“Трябва да се пуснат по тръбите някакви отрови и да избият всички хлебарки и мишки, които са неприятни на всеки човек", разказва той и отваря врата, която привидно води към стая. Зад нея има пространство - около 50 см навътре в стената, пълно с различни по големина тръби. Според него оттам идват хлебарки в стаята му и казва, че пръска със спрей против вредители почти всеки ден. Димитър е съгласен да плаща 70 лв. месечен наем, които са с 20 лв. повече от този, които дава сега, ако се подобрят условията. “Над бюрото имам кран на чешма, от който тече вода, колкото и смешно да звучи”, казва Димитър.

Синът на Мария Сапунджиева - Николай, учи в СУ и на месец дава по 30 лв. за общежитие. Мария смята, че в стаята на Николай има всички основни неща - легло, бюро, гардероб. Категорична е обаче, че трябва да се направи нещо по въпроса с дървениците. Тя би давала двойно повече за наем, защото “все пак не е като на квартира”, но само ако се направят промени, ориентирани към по-добро.

Иван Механджиев е първи курс в Софийския университет (СУ). Той живее в бл. 18 в Студентския град. Той и двамата му съквартиранти плащат общо 55 лв. за жилището си, но според него “може и още да се иска за това, което имаме”. Съгласен е общата сума да се повиши до 70 лв. Преди 3 години Министерството на образованието и науката (МОН) ремонтира сградата и Иван е един от щастливците: “Доволен съм, всичко ни е ново, но като цяло мисля, че е тясно за живеене за трима души. Искам да кажа, в общ план е голямо общежитието.”

В 52-ри и в 8-и блок, който през 2011 г. се ремонтира с комбинирано финансиране от СУ и МОН, наемите са еднакви - 24 лв. за легло в двойна стая и 17 лв. – в тройна. В тези суми влизат разходите за парно, топла вода и 4 кубика студена вода, поясни директорът на отдел „Социално-битово обслужване“ Евгения Гогова. Консумативите за електричество се включват допълнително.

Преди 2 г. УНСС сменя дограмата на 53-ти блок, вход Б. Това е единствената промяна по него от 1988 г. Изпълнителният директор на отдел „Студентски общежития и столове“ Иван Чавдаров каза, че се търси финансиране за слагането на външна изолация на сградата. От тази година на втория етаж живее Дейвид Иванов. Той не се оплаква от състоянието на стаята си. “Единственото, което може да се подобри, е да се смени мокетът, защото е много стар, и да се поднови кухненският бокс, защото там е голяма мизерия. Наемът ми е около 60-65 лв. и смятам, че отговаря на условията, но ако ми се ремонтира стаята, съм готов да плащам до 80-90 лв., защото квартирите в София са доста по-скъпи от това, което е тук”, каза той.

Наемите в различните блокове на университета варират между 17 и 26 лв.

В УНСС са между 27 и 36 лв.

Наемите в чужбина - до 830 долара

166 паунда (457 лева) на седмица - толкова плаща наша студентка в University of Westminster, Лондон. В тази сума влиза наемът на стаята, всички сметки и интернет. Общежитието се състои от няколко апартамента с по 5-6 души във всеки и обща стая с безплатна маса за билярд и джаги. Един апартамент включва отделни стаи със самостоятелен санитарен възел за всеки студент и напълно обзаведена обща стая, разделена на кухненско помещение и дневна.

Виктор Механджийски, студент в Hamilton College в Ню Йорк, плаща по 830 долара (1474 лева) на месец за стая, не по-голяма от 20 кв. М, както той я описва, която дели с още един човек. В стаята си има собствено легло, бюро, гардероб и шкаф. Ремонтирана и поддържана е. В общежитието има още обща стая с маса за билярд или за тенис, обща кухня, помещение с перални и сушилни, които са за 93-ма души - толкова хора живеят в сградата.

В Кьолн, Германия, студентите плащат по 333 евро (650 лева) на месец за обзаведено кухненско помещение, 2 бани и балкон за всяка стая. Общежитията там се ремонтират на всеки 4 години. В съседна Румъния в Политехническия университет в Букурещ цените на стаите са около 20-30 евро на месец.

Държавата

дава левче

на ден

Държавната субсидия за общежитие за един студент се равнява на 1 лев на ден, или 30-31 лв. на месец. След справка в сайта на една от фирмите за алуминиева дограма стана ясно, че за да се смени прозорецът на една стая, са нужни поне 250 лв., а в едно студентско общежитие има средно по 160 стаи. Според управителите на общежития студентите пазят повече стаите си, когато те са реновирани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини