Морските курорти обраха кадрите на Търново

Хотелските комплекси по черноморието привличат ресторантьорските кадри от Велико Търново. Бармани, сервитьори и готвачи масово тръгват за летните курорти. От комплексите там пък се надпреварват да пращат оферти за трудов ангажимент чрез Дирекция "Бюро по труда" във Велико Търново. Това съобщи в понеделник шефът на Бюрото по труда в старата столица Обрешко Нечев.

"Предложенията са десетки, а като преобладават основно тези за обслужващ персонал по комплексите.Разликата във възнагражденията пък са в пъти, а новото е, че вече по-ценните кадри получават и заплати през неактивния сезон."Работодателите прилагат тази практика, тъй като са разбрали, че обслужването и кухнята привличат клиенти", обясняват експерти.

Безработицата във Велико Търново в момента е 5,3%.За Общините Елена и Златарица нивата са съответно Ц 23,7 и 41 на сто. Според статистиката 1106 човека от региона са с регистрация без трудов ангажимент повече от година.Общият брой на безработните в трите общини пък е 3637 човека.

"Заявените работни места са 532.Болшинството от предложенията са за неспециалисти и лица с работнически професи", уточни Обрешко Нечев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони