Швейцария разкрива тайните сметки и на българи

 Банковата тайна на швейцарските банки векове наред е официална държавна политика и огласяването на имена и адреси на банкови вложители и до днес е криминално престъпление, съобщава в. "Sonntagszeitung". Въпреки това Конфедеративната данъчна служба на Швейцария (ESTV) взе решение и започна да публикува в Интернет имената на данъчни измамници.

Причината е, че службата е затрупана от искове за предоставяне на данни за чужди граждани, които са заподозрени, че укриват данъци и срещу тях се води разследване. С огласяването на тези имена данъчната служба иска да подпомогне тези разследвания и позволява на заподозрените лица да се защитят юридически или да предприемат съдебни стъпки срещу огласяването на техните лични данни - коментира Александър Дюма от Конфедеративната данъчна служба.

Данъчната служба ще обяви трите имена, дата на раждане и последния известен адрес на клиентите. Но това се отнася само за лицата, които швейцарските данъчни власти не са успели да открият по друг начин и затова те са издирвани публично. Имената, които ще бъдат огласени, се намират в базата данни, които бяха откраднати от швейцарския клон на британската банка HSBC от Ерве Фалсиани - бившият системен администратор на банката, който в момента се укрива във Франция.

България е на 68-мо място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци - 74 души. Те са укрили суми на стойност около .300 млн., като вложителят с най-голяма сметка притежава .150 млн., а останалите суми са на стойност между .2 млн. и .10 млн.

Когато през февруари т.г. гръмна аферата с Ерве Фалсиани, министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че България не е получавала данни за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария. Информацията се получава от НАП. Според споразумение, ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария. Удържаният по този начин данък подлежи на превеждане на НАП", обясни Горанов.

Според него персонална информация се изпраща в България само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита, за да не им бъде удържан данък върху лихвите в Швейцария. Става дума за ограничен кръг лица, като е налице възможност съответното физическо лице да скрие самоличността си като избере да внесе данък върху лихвите си в Швейцария. За 2013 г. размерът на удържания в Швейцария данък върху доходите от спестяванията под формата на лихвени плащания, който е преведен по сметките на НАП е около 900 000 лв. Справката за 2014 г. трябва да бъде получена през 2016 г.

Първото огласено име е на Франсиско Хосе Ортиз фон Бисмарк - племенник на райхсканцлера на Германския Райх Ото фон Бисмарк, който е в неизвестност за швейцарските данъчни власти и за последно е известно, че на 4 ноември 2010 г. е бил в Цюрих, за да отбележи рождения си ден. Същото важи и за майка му Гунила фон Бисмарк, наричана "некоронованата кралица на Марбея". Друго любопитно име сред първите огласени в списъка е на германския гражданин Кристиан Йегер, замесен в афера с Eurolotto, при която той откраднал от сметките на свои партньори, с които играели в комбина, повече от .2 млн.

"Няма да бъдат огласявани имената единствено на американски клиенти на швейцарски банки - в списъка ще има само техните инициали. Причината е, че американските данъчни власти са отправили групов иск за огласяване на американците, укриващи данъци и ако бъдат огласени техните имена, съдебните процедури след това ще се превърнат юридически фарс", казва Александър Дюма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини