В Сопот лъскат черешовото топче и се готвят за блокади

Инициативен комитет от съграждани на Иван Вазов лъскаше в понеделник черешовото топче и се стягаше за нови блокади и саботажи на търга във вторник, на който частният съдия изпълнител (ЧСИ) Мариана Обретенова ще разпродава запорираното заради дългове имущество на община Пловдив.

До поредната публична разпродажба, на която ще се наддава за трите сървъра, компютрите, офис техниката и обзавеждането на градската управа се стигна, след като кметът Веселин Личев и екипът му не успя да събере необходимите 4,3 млн. лв. да се разплати с българо-чешкия консорциум "ГСМ Пауър Инженеринг" за построената от него през 2010 г. пречиствателна станция за 18 млн.лв.

На 12 май ЧСИ даде поисканата публично от кмета Личев двуседмична отсрочка, но тя изтича на 26 май, а засега по сметките на консорциума са постъпили само 50 000 лв., преведени от ВМЗ-Сопот, които пък са най-големият длъжник на общината.

"Договорената двуседмична отсрочка се оказа недостатъчна като време да се осигурят необходимите ни 4,3 млн.лв. Въпреки нашата настойчивост Министерството на финансите (МФ) съгласувано с МОСВ (Министерството на околната среда и водите) не довърши процедурата по предоставяне на общината на очаквания от 5 месеца държавен безлихвен заем въпреки дадените обещания. Възмутени сме от мудността и безхаберието на държавната администрация. Затова в знак на протест на 26 май от 12 до 13 часа ще блокираме главния път от София за Бургас край община Сопот. Уведомили сме полицията за тези свои бъдещи действия", деклирара Манол Атанасов, председател на Инициативния комитет в защита на община Сопот.

Всеки ден забавяне струва на община Сопот по 3000 лв. лихви и сумата главоломно расте, като само за двете седмици отсрочка дългът се е покачил с 21 000 лв. ЧСИ Мариана Обретенова обясни, че няма никакъв интерес към обявените за продан земеделски земи общинска собственост. Затова на търг са обявени мебелите и компютрите, въпреки че според кмета Личев от тях не могат да се изкарат повече от 15-20 хиляди лева. Хората от Инициативния комитет пък са готови с жива верига да бранят общината и не допуснат вътре частния съдебен изпълнител. Още преди 2 седмици бяха взети и куп "предохранителни мерки" за саботаж на търга - ключът за залата, в която той трябваше да се проведе, бе загубен, и тем подобни. Адвокатът на "ГСМ Пауър Инженеринг" Ирен Савова обаче е категорична, че цялата тази сага трябва да приключи преди 31 август 2015 г. Тогава изтича крайният срок за финализиране на строената по оперативна програма "Околна среда" (ОП ОС) пречиствателна станция на Сопот. "В противен случай община Сопот и държавата ще трябва да връщат на ЕС 18 млн.лв.", декларира адвокат Савова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини