Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Моника Маковей: Промените в Конституцията са прахосване на време, само ще забавят борбата с корупцията

Промените в Конституцията само ще забавят борбата с корупцията, те са прахосване на време. Това заяви бившият правосъден министър на Румъния и архитект на съдебната реформа в северната ни съседка Моника Маковей, която участва във форум, организиран от “Правосъдие за всеки”, съобщи bTV.

Управляващата коалиция от седмици се опитва да наложи промени в Конституцията като път към успешна съдебна реформа. ГЕРБ дори събраха необходими брой подписи за инициирането на тази инициатива.

Маковей посъветва България да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони. Така само се отлагат действия, смята тя. По думите й важно е всички да работят в един екип и то само по най-тежките престъпления. „Нужни са ви професионалисти и независими прокурори”, каза още Моника Маковей.

„Само тези, които дръзват да предприемат нещо, ще успеят. Има две решения за успеха – политиците трябва да имат желание и съдиите и прокурорите трябва да се заемат”, посочи тя.

„Създадохме прокуратура за борба с корупцията, която да се бори с държавни служители, политици, магистрати, написахме нов закона за обществените поръчки”, припомни Маковей и акцентира на това, че за ръководител на това звено в Румъния е бил избран човек, който е бил склонен да поема рискове, независим: „От службата никога не е изтичала информация, дори към МВР”=

Правосъдният министър Христо Иванов коментира, че макар България да е създала спецсъд и прокуратура, нямаше кандидати за тези институции. Той допълни, че едно от най-страшните неща, които е чувал, е че през 80-те години прокуратурата е била по-свободна. „Предстои разговор за това как да си гарантираме независима прокуратура. Надявам се да започнем този разговор в България”, каза Иванов.

„Проверки за почтеност сред магистратите у нас не се правят. Само ако някой трябва да бъде конюнктурно ударен, се забелязват някакви неща(…) Ако днес не можем да се обърнем към ВСС с “just do it”, то е защото те са резултат от негативна селекция”, посочи още министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете