Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Моника Маковей: Промените в Конституцията са прахосване на време, само ще забавят борбата с корупцията

Промените в Конституцията само ще забавят борбата с корупцията, те са прахосване на време. Това заяви бившият правосъден министър на Румъния и архитект на съдебната реформа в северната ни съседка Моника Маковей, която участва във форум, организиран от “Правосъдие за всеки”, съобщи bTV.

Управляващата коалиция от седмици се опитва да наложи промени в Конституцията като път към успешна съдебна реформа. ГЕРБ дори събраха необходими брой подписи за инициирането на тази инициатива.

Маковей посъветва България да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони. Така само се отлагат действия, смята тя. По думите й важно е всички да работят в един екип и то само по най-тежките престъпления. „Нужни са ви професионалисти и независими прокурори”, каза още Моника Маковей.

„Само тези, които дръзват да предприемат нещо, ще успеят. Има две решения за успеха – политиците трябва да имат желание и съдиите и прокурорите трябва да се заемат”, посочи тя.

„Създадохме прокуратура за борба с корупцията, която да се бори с държавни служители, политици, магистрати, написахме нов закона за обществените поръчки”, припомни Маковей и акцентира на това, че за ръководител на това звено в Румъния е бил избран човек, който е бил склонен да поема рискове, независим: „От службата никога не е изтичала информация, дори към МВР”=

Правосъдният министър Христо Иванов коментира, че макар България да е създала спецсъд и прокуратура, нямаше кандидати за тези институции. Той допълни, че едно от най-страшните неща, които е чувал, е че през 80-те години прокуратурата е била по-свободна. „Предстои разговор за това как да си гарантираме независима прокуратура. Надявам се да започнем този разговор в България”, каза Иванов.

„Проверки за почтеност сред магистратите у нас не се правят. Само ако някой трябва да бъде конюнктурно ударен, се забелязват някакви неща(…) Ако днес не можем да се обърнем към ВСС с “just do it”, то е защото те са резултат от негативна селекция”, посочи още министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.