Трудовата инспекция проверява лечебници и строежи

Областната инспекция по труда във Велико Търново захвана масови проверки в лечебници и строежи заради множеството злополуки напоследък включително и заради случая "Софиямед". Това обяви в понеделник шефката на ведомството в старата столица инж. Невена Стефанова.

Тя обясни, че до сега е проверена общинската болница в Павликени. На 25 май служители от трудовата инспекция бяха в болницата в Горна Оряховица. Обект на контролна дейност ще бъдат и по-малките лечебници, както и диспансерите. Инспектира се извънредния труд и начинът, по който се отчита и заплаща.

Паралелно стартират и проверки по строежите. Само за последната седмица са засечени 5 човека без договори на един от обектите във Велико Търново, като санкцията за работодателя ще е поне 10 000 лв.

Според статистиката има намаляване на констатираните нарушения на трудовото законодателство през април със 105 спрямо същия месец на предходната година. Със 111 по-малко са предприетите принудителни административни мерки от контролните органи за предотвратяването и преустановяването на констатираните нарушения. През последния месец контролните органи са извършили 138 проверки в 135 предприятия. Обхванати са индивидуалните трудови правоотношения на 3938 лица. Разкрити са 661 нарушения на трудовото законодателство. 61 % от тях касаят полагането на труд без писмени трудови договори, заплащането, работното време.

"През април са предприети 652 принудителни административни мерки със задължителни срокове на изпълнение. Санкционира ни са 16 работодатели", уточни инж. Стефанова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони