„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Лацио“ лети към Шампионската лига

Зелената империя – тъмната страна на WWF От 20 години швейцарската офшорка е оплетена с политико-икономически лобита в страната ни

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

Трудовата инспекция проверява лечебници и строежи

Областната инспекция по труда във Велико Търново захвана масови проверки в лечебници и строежи заради множеството злополуки напоследък включително и заради случая “Софиямед”. Това обяви в понеделник шефката на ведомството в старата столица инж. Невена Стефанова.

Тя обясни, че до сега е проверена общинската болница в Павликени. На 25 май служители от трудовата инспекция бяха в болницата в Горна Оряховица. Обект на контролна дейност ще бъдат и по-малките лечебници, както и диспансерите. Инспектира се извънредния труд и начинът, по който се отчита и заплаща.

Паралелно стартират и проверки по строежите. Само за последната седмица са засечени 5 човека без договори на един от обектите във Велико Търново, като санкцията за работодателя ще е поне 10 000 лв.

Според статистиката има намаляване на констатираните нарушения на трудовото законодателство през април със 105 спрямо същия месец на предходната година. Със 111 по-малко са предприетите принудителни административни мерки от контролните органи за предотвратяването и преустановяването на констатираните нарушения. През последния месец контролните органи са извършили 138 проверки в 135 предприятия. Обхванати са индивидуалните трудови правоотношения на 3938 лица. Разкрити са 661 нарушения на трудовото законодателство. 61 % от тях касаят полагането на труд без писмени трудови договори, заплащането, работното време.

“През април са предприети 652 принудителни административни мерки със задължителни срокове на изпълнение. Санкционира ни са 16 работодатели”, уточни инж. Стефанова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.