“Левски” през 2017/18: Седем стъпки към Десетата

На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

В Швейцария се питат: Кой ще спре скрап българите?

“Кой ще спре скрап българите?” – този въпрос задава швейцарският вестник “Блик” и разказва любопитната история на български “предприемачи”, които действат в сивия сектор.

Центърът на “холдинга” е в градчето Херцогенбухзее със 7000 души население. Макар че е световно неизвестно, то е в стратегическия център между столицата Берн, часовникарския мегаполис Биен, Люцерн и Аарау.

В Херцогенбухзее започнали да пристигат съмнителни бусове с българска регистрация. Престояват известно време и се прибират. По-късно любопитни журналисти установяват, че нашенците се занимават с изкупуване на стари автомобили и електроуреди за скрап.

Част от вещите предават за вторични суровини на местни преработватели, друга си отнасят в България, разказва онлайн изданието на “Блик”.

Тази дейност обаче автоматично ги квалифицира като предприемачи… бизнесмени, които подлежат на регистрация, плащане на данъци, осигуровки, проверка на имуществото и т.н. Да, но швейцарският закон им оставя вратичка – 9 дни! До 9 дни човек може да развива икономическа дейност, без да го ловят всякакви регистрационни режими.

Затова и нашенците прилагат схема на постоянна ротация. Потвърждава го и техният хазяин от Херцогенбухзее, който им отдава под наем апартамент и отделна стая срещу общата сума от 1450 швейцарски франка. Човекът изповядвал принципа, че щом наемателите не създават проблеми, не му е работа да им се меси. Но признава, че обитателите на жилището постоянно се менят.

И няма как да е иначе, защото 90 дни е максималният престой за туристи от България. След това е необходимо човек да се регистрира в полицията и общината. За момента обаче в Херцогенбухзее не е регистриран нито един българин, завършва „Блик”.

Ротацията на хокеен принцип се изповядваше и от българските бандити в Южна Франция. За разлика от своите колеги “металисти” обаче, те се занимаваха с откровени кражби и бандитизъм.

Въпросът е дали не става дума за нова схема, по която работят родните престъпни кланове.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.