Поклонението пред Светлин Русев ще бъде в сряда в Националната галерия – Квадрат 500

4-километрова опашка от ТИР-ове на “Капитан Андреево”

Предприятие за преработка на риба строят в Белица Предвиждат количества до 300 тона годишно

Установено е огнище на инфлуенца в село Стефаново

Почина синът на годеника на певицата Емилия

Катар забрани вноса на стоки от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет

89-годишен рецитатор учи на родолюбие в YouTube Ученици и българи в чужбина гледат видеата на Петър Стаменов

Гръцки опозиционен лидер за спора за името на Македония: Двайсет години живеем с този нерешен въпрос, ще можем още 2-3 години

Продадоха на търг бутилка френско вино от 1774 г.

Руски военни са загинали при нападение на бунтовници в Сирия

Тоневи – едно обикновено семейство с пушки на рамо Сливенци пазят традициите в клуб „Традиция”

Хроничната миелоидна левкемия вече не е смъртоносно заболяване

До края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ Ловеч

Гришо победи египтянин на старта на “Ролан Гарос”

Съдът отхвърли корекционна фактура за 1 298 лв. ток

Дейци на науката, културата, изкуството, медицината и спорта бяха отличени от Плевнелиев с висши държавни отличия

На тържествена церемония в Гербова зала на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на науката, културата, изкуството, медицината и спорта. С орден „Св. Св. Кирил и Методий“-огърлие държавният глава отличи оперната прима доцент Христина Ангелакова, хирурга проф. д-р Виолета Маринова, доайена на българското цирково изкуство Александър Балкански, скулптора проф. Георги Чапкънов и кинокритика проф. Неделчо Милев.

Доцент Христина Ангелакова е едно от големите на българската опера, донесла световна слава на родната школа. Повече от две десетилетия доцент Ангелакова е солистка на Националната опера и балет. Гастролира на сцените на Дойче опер в Берлин, Римската опера, Виенската Щатсопера, Болшой театър, Миланската скала и много други. Първата жена, поела поста директор на Софийската опера, от 2001 г. до 2004 г.

Проф. д-р Виолета Маринова е посветила целия си живот на медицината, като има специализации и признати специалности по хирургия, онкология, лапароскопска и чернодробна хирургия. В периода 1997-2002 е началник на Клиниката по хирургична гастроентерология в УМБАЛ „Александровска“, а от 2013 година е председател на Съвета на директорите в същата болница. От 2000 година е ръководител на катедра „Обща и оперативна хирургия“ в Медицинския университет в София.

Александър Балкански е доайен на българското цирково изкуство, самият той е шесто поколение цирков артист с 57 години на манежа. Носител е на лауреатско звание „Универсален артист“. Александър Балкански Балкански има изключителен принос за съхраняването и развитието на традициите на българското цирково изкуство.

Професор Георги Чапкънов-Чапа ръководи катедра „Художествена обработка на метал“ в Националната художествена академия. Осъществил е над 30 самостоятелни изложби в целия свят. Негови произведения са представени в Ермитажа, в Пушкинския музей в Москва, в сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана. Съавтор е на герба на Република България.

Професор Неделчо Милев е един от най-известните български кинокритици и кинотеоретици. Основател е на секция по кино в Института по изкуствознание на БАН и на катедра “Кино“ във ВИТИЗ. Публикувал е над 200 текста за киното и театъра, стотици студии, 18 монографии, книги и учебни пособия на няколко езика. Бил е и директор на Българската национална филмотека.

Първа степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ държавният глава връчи на химика проф. Христо Баларев и на поета и публицист Николай Дойнов.

Професор Христо Баларев е един от утвърдените български учени в областта на общата и органичната химия. Автор е на 187 научни труда, 5 книги и монографии. Той е национален представител и член на Комисията по разтворимост към Международния съюз по чиста и приложна химия. Освен с богатата си научна дейност, проф. Баларев е известен и със своята обществена ангажираност.

Николай Дойнов е поет, публицист, културолог и председател на Съюза на народните читалища. През 1990 година създава Независимия синдикат на читалищните работници. През 2006 година е избран за заместник-председател на Съюза на народните читалища, а през 2011 и за председател на Съюза на народните читалища. От 2014 г. е председател на Обществения съвет по култура при министъра на културата.

Режисьорът и кинооператор Иван Цонев беше удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен, а деецът на българския балет проф. Петър Вълчев беше отличен с орден “Стара планина” втора степен.

Иван Цонев е кинооператор и режисьор, сред най-значимите творци на българското операторско майсторство. Той е един от създателите на модерната школа на съвременната българска документалистика, като пръв въвежда директното кинонаблюдение в българското документално кино. Филмографията му включва над 150 заглавия.

Професор Петър Вълчев е един от утвърдените дейци на българския балет. В забележителната си кариера поставя 73 спектакъла, 26 миниатюри, 6 балетни филма, танци в 41 опери, оперети и мюзикъли.

На церемонията изявеният спортист и треньор в областта на кану-каяка Иван Иванов получи от държавния глава медал „За заслуга“ в областта на спорта. В периода 1976-1980 година ръководи всички състави на женския национален отбор по кану-каяк, а от 1982 до 1989 година е наставник на младежкия национален отбор. Над 20 негови възпитаници са удостоени със званието „майстор на спорта”, над 100 са медалистите от републикански и международни състезания, а петима достигат върхови постижения при участието си в олимпийски игри и световни първенства.

„Прекланям се пред вашия упорит труд, безспорен талант и любов към съзиданието. Вярвам, че всеки един от вас е достоен пример за подражание за нашите деца, за младото поколение, което търси своите ориентири в живота. Наш дълг е да изведем тези светли примери на преден план и да ги покажем на обществото. Във ваше лице ние разпознаваме своя съвременен елит, чийто постижения ще завещаем и на идните поколения“, обърна се президентът Росен Плевнелиев към заслужилите българи.

От името на удостоените с висши държавни отличия доц. Христина Ангелакова изрази благодарност на държавния глава Росен Плевнелиев. „Едно нещо ни води през целия ни живот – устремът да се усъвършенстваме и да покажем какво можем и желанието до нашето име да се споменава и името на България“, каза доц. Ангелакова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.