Петър Москов: Няма да закриваме онкологичните центрове

Комплексните онкологични центрове няма да бъдат закривани, текстът относно тяхното ликвидиране в проектозакона ще се промени, няма да се отстъпи, обаче и от изискването за комплексност на лечението. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов след среща с ръководството и лекари от Комплексния онкологичен център в Пловдив, предаде БГНЕС.

На всяко място в страната, където има подобни лечебни заведения, ще се действа спрямо конкретиката. В Пловдив това ще бъде функционално обединение с многопрофилна болница при запазване на юридическата самостоятелност на центъра.

Срещата продължи два часа и половина, от кабинета на управителя до дъното на коридора се долавяха отчетливо приповдигнати реплики и резки гласове, но в крайна сметка всички излязоха оттам усмихнати. Управителят на пловдивския Комплексен онкологичен център д-р Калин Калинов каза, че е доволен от срещата и от решенията. В крайна сметка комплексността на лечението е нещо, зад което и ние стоим, каза той. В центъра имаше няколко протеста, и в момента се събира подписка, в която вече са оставили своето мнение срещу сливането с друга болница около 4 000 души.

"Ако сме тръгнали от ситуацията, в която позицията на министерството е била в едната крайност - това, че всички бивши диспансери под един и същи знаменател навсякъде трябва да претърпят една и съща процедура на промяна, а позицията на диспансерите е била, че нещата трябва да останат както са досега, абсолютно сме се срещнали в рамките на разумния компромис и на двете страни", каза министър Москов.

"Държавата получава гаранцията и подкрепата за това, че осигуряването на комплексно лечение на пациентите ще се случи, държавата в мое лице дава гаранцията, че всеки текст, който не отчита спецификата на конкретното населено място, на лечебно заведение, ще бъде променен, и то заедно с хората, които работят там. Това, което се разбрахме днес, е за мен най-добрият вариант – и за тях - в рамките на изпълнението на тезата, че трябва да има гарантирано комплексно лечение. Специално що се отнася за онкология - най-доброто решение за Пловдив е функционално сдружение, дружество, обединение – между комплексния център и други болници в града, и не само в града, които заедно да кандидатстват пред касата с ясната гаранция, че осигуряват на нас като пациенти всичко пълноценно, което е необходимо. Със запазване на юридическата самостоятелност. Формата, под която ще се ръководи това нещо, за мен няма значение.

Аз нямам за цел да сменям или свалям определено ръководство, или да слагам шапка върху него, било то на държавна, или на общинска болница. За мен целта, заложена в законопроекта, както се разбрахме с колегите от КОЦ-а, е изпълнена, т.е. ще бъде осигурено гарантирано комплексно лечение. Касата няма да плати само за това, което прави комплексният център в момента, няма да плати и за това, което прави някоя от многопрофилните болници в Пловдив в момента. Ще плати на база функционалната им връзка и заедно аргументирано във функционално взаимодействие и гарантиран график на лечението на всеки един пациент. Навсякъде, за всяко едно населено място това ще бъде решавано спрямо конкретиката, спецификата. Има места, където тези две - бивш диспансер и многопрофилна болница са в рамките на една сграда, на един двор. Там най- разумното решение би било това да е една обща структура. Другаде е възможна формулата на Пловдив", обясни Петър Москов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини