Жегата в Индия отне живота на 500 души

Повече от 500 човека се предполага, че са загинали вследствие на необичайно горещо време в Индия, при което температурите в някои части на страната достигнаха почти 50 градуса, съобщава британския в. "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

В неделя в северния град Алахабад температурите са достигнали 47,7 градуса по Целзий, съобщават местни медии като през това време в столицата Ню Делхи живакът е достигнал до 43,4 градуса.

По голяма част от смъртните случаи, които са били причинени от дехидратиране и сърдечни удари, са в южните селски райони на страната. В същото време местните власти съобщиха, че ще изплатят компенсации в размер на 1000 британски паунда на семействата на починалите.

Електрическата мрежа предизвика няколко спирания на тока, тъй като лошото състояние, в което се намира, не може да отговори на увеличеното потребление на ток. Търговските центрове, които са снабдени с климатици и които често разполагат със свои собствени генератори, бележат ръст в посещенията. В град Колката (бившият Калкута) в източната част на Индия таксиметровите шофьори отказват да работят между 11 и 16 часа, след като техен колега почина от топлото време в колата си.

Според прогнозите на синоптиците горещото време се очаква да се задържи до края на този месец. Захлаждането трябва да дойде заедно с началото на мусонните дъждове в страната, които се предвижда да започнат на 31 май, но няма да достигнат до северната част на страната поне през следващите няколко седмици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят