Дронове ще търсят бедстващи в морето

Безпилотни летателни средства да помагат при търсенето на бедстващи хора и лодки в морето. Това е предложил началник отдел "Морски спасителен и координационен център" към Изпълнителна агенция "Морска администрация" (ИАМА) Пламен Бонев на ръководството на агенцията. Пред "Труд" Бонев заяви, че идеята е дошла от международна конференция по морски бедствия във Великобритания, на която той е представлявал страната ни.

 “Дроновете тепърва навлизат и ще бъдат все по-често използвани. Те дават време за реакция и спестяват огромни разходи по търсене и спасяване”, обясни Бонев.

В момента сигналите за бедствия се приемат по три начина - от капитан на кораб, от автоматизиран предавател на плавателен съд и от тел. 112. Само при първия се реагира незабавно без проверка, а в другите случаи сигналът се проверява за достоверност.

“Ако някой се обади, че в морето край Балчик бедства рибарска лодка, ние трябва да изпратим катер или хеликоптер от военните, за да реагираме. Това са огромни разходи, а и загуба на време, защото екипажът на вертолета трябва да се събере, да му се даде задачата и т.н.”, обясни Бонев. Той уточни, че не става въпрос за дронове, каквито използват телевизии и любители, а за машини, които летят в лоши метеорологични условия и имат голям радиус на действие.

Според Бонев, безпилотните летателни средства могат да изпълняват разнообразни задачи, като пресичане на опити за трафик на нелегални бежанци по море и наблюдение на българските участъци за проучване на добив и на нефт и газ.

ИАМА разполага с бюджет за търсене и спасяване, от който покрива разходите при спасителните операции. Но ако военните участват с хеликоптер или друга техника, те трябва да възстановяват направените разходи чрез Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министрески съвет. Освен това министерството на отбраната има други задачи и цели, което означава, че дроновете би трябвало да са на разположение на ИАМА, за по-голяма оперативност, смятат специалисти. Агенцията има и по-голяма възможност да ги придобие чрез различните фондове и програми на ЕС, тъй като е гражданска структура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони