Наплив от онлайн молби за първолаци във Варна

Наплив на онлайн молби за записване на първолаци регистрират двете варненски училища, които пилотно въведоха електронен прием за най-малките ученици.

От 20 до 26 май в ОУ “П. Р. Славейков” бяха депозирани над 250 заявления при 120 свободни места. Толкова първокласници ще тръгнат наесен и в СОУ “Найден Геров”, което стартира кампанията по приема вчера. Само за два часа онлайн документи подадоха над 100 родители. Двете училища са сред петте, в които по традиция има най-голям наплив на кандидати за първи клас. В листата са още СОУ “Св. св. Кирил и Методий”, СОУ “Св. Климент Охридски” и Руското училище. Проверка на “Твоят ден” показа, че в последните две документи се приемат също от 26 май, но само на място.

Срокът за онлайн кандидатстване в ОУ “П. Р. Славейков” и СОУ “Найден Геров” е до 17 ч на 29 май. Тогава приключва подаването на документи по стандартния ред и в повечето училища в града, които наесен ще приемат 3990 първолаци.

“Електронният прием пести време на родителите, а за училищата гарантира пълна прозрачност на приема. Надявам се, че след тази кампания ползите от новата услуга ще станат видни за всички”, коментира Лилия Христова, шеф на общинската просветна дирекция. От м.г. екипът предлага електронният прием да бъде въведен масово, но по закон решение за това трябва да вземат педагогическите съвети и директорите на училищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони