15 сгради чакат ремонт с евросредства

15 общински сгради и два парка в Монтана са подготвени за обновяване и модернизиране със средства от европейските фондове. Местната управа приключи проекта за подготовка на града и района за развитие през следващия програмен период 2015 - 2020 г.
Експерти са извършили енергийно обследване и са издали сертификати за енергийни изисквания на 15 обекта, сред които са 5 детски градини, 4 училища, Драматичният театър, Младежкият дом, Регионалната библиотека, Детският комплекс, читалището и музеят. За сградите са изготвени и технически паспорти.
Документацията ще даде възможност на общината да сключи договори за изготвяне на проекти за ремонт и реконструкция на учебните заведения и културните институции. Някои от тях като Драматичния театър “Драгомир Асенов” не са ремонтирани от десетилетия.
В проектите за модернизиране са включени и два от градските паркове “Калето” и “Огоста”. Сградите в тях ще бъдат конструктивно укрепени, където е необходимо, ще се реализират мерки за енергийната им ефективност, ще се подменят старите инсталации.
Предвидено е и изграждане на достъпна среда и благоустрояване на прилежащите територии.
Подготовката за обновяване на града е финансирана по ОП “Регионално развитие”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони