Разкриват 500 работни места в Шуменско

Възрастен мъж би брат си с брадва

Четирима се спасиха от горяща къща в Карнобат

Издирват болен, напуснал дома в Лозево

43-годишен от Германия дойде да си търси интернет булката, на която превел 25 000 евро Булката обещавала да му пристане, но не заминала при него

Служители на СДВР задържаха 34-годишен крадец на велосипед На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Пиян 17-годишен младеж открадна камион

Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Пловдивският онкодиспансер отчел 2,5 пъти повече пациенти от този в 2-милионна София

Смущаващи факти, свързани с Комплексния онколологичен център (КОЦ) в Пловдив, изнесе депутатът от Реформаторския блок доц. д-р Димитър Шишков в понеделник в града под тепетата.

“Над 30% от разходите на всички онкодиспансери у нас за 2014 г., са направени от пловдивския КОЦ. В същото време той е отчел за миналата година 26 хиляди пациенти, което е близо 2,5 пъти повече от преминалите 11 500 столичани през онкодиспансера в София. Все пак в родния ми Пловдив живеят 350 хиляди души, а столицата вече гони население от 2 млн. и лично за мен тези цифри са смущаващи”, коментира доц. д-р Шишков.

Той обаче гарантира, че персоналът на КОЦ-Пловдив от 380 души няма да бъде съкращаван, дори и след като центърът премине под шапката на Университетска болница “Свети Георги”. “От подобно сливане доволни ще бъдат и лекарите, и най-вече пациентите, но не и някои ръководители, чиито финансови интереси ще бъдат засегнати”, допълни лидерът на ДБГ-Пловдив.

Мининистърът на здравеопазването д-р Петър Москов пристигна в понеделник под тепетата за среща с ръководството и персонала на КОЦ, на която увери, че целта на реформата не е да се закриват онкодиспансерите. “Нашето намерение е за по-добро лечение на болните. Промените са за гарантиране на лечението на пациента от началото до края, независимо дали е едно здравно заведение или комплекс от няколко. Всички трябва да кандидатстват пред Здравната каса, че имат пълният комплекс от специалисти и лечение”, каза министър Москов.

Управителят на КОЦ-Пловдив д-р Калин Калинов заяви, че аргументите на здравния министър Петър Москов за намаляване на администрацията не действат и той специално за този под тепетата той бърка в икономическата си обосновка. “Именно в резултат на тази комплексна дейност ние сме печеливши. Защо ще ни сливат с болница, която не извършва такова комплексно лечение”, пита д-р Калинов. Все още няма яснота с коя точно болница КОЦ-ът ще се слее – с МБАЛ “Пловдив” (бившата Окръжна болница), с МБАЛ “Свети Пантелеймон” (бившата Втора градска болница) или УМБАЛ “Свети Георги”. На сесията на Общинския съвет-Пловдив на 21 май всички старейшини гласуваха единодушно декларация, с която се обявиха против сливането на КОЦ с друга болница.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете