Васил Михайлов стана носител на наградата за цялостен принос към киното

Едва един от всеки 10 българи спортува активно

Британската полиция се свърза с руски емигранти, за да обсъди безопасността им след убийството на бизнесмена Николай Глушков

Повече от 100 полета са отменени днес от летище „Хийтроу“

Си Цзинпин беше преизбран за президент на Китай

Уволниха зам.-директора на ФБР

20 000 зрители и дъжд за ЦСКА – „Левски“

Съдията, който не дава дузпа

На 17 март 2018 да почерпят

Луиза Григорова дава любовни съвети на тийнейджърки 16 известни българки споделят за първия секс и други истории

Лара Крофт раздава секси ритници Елизабет Шу се завръща в главната женска роля

Легионерът от Орешник излезе от ареста срещу 5000 лева гаранция

Доналд Туск: ЕС ще изпрати ясно послание за отравянето на Сергей Скрипал

Макрон: Русия стои зад покушението срещу Скрипал

Ремонтират централен водопровод в Бургас

Американските тецове изхарчили 108,7 млн. лв. незаконно

Американските централи AES “Гълъбово” и “Контурглобал Марица изток 3” са изхарчили незаконно над 108,7 млн. лева, показват проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция, с докладите от които „Труд“ разполага.

По закон двете централи са длъжни да прилагат изискванията на Закона за общствените поръчки, защото са доставчик на електроенергия.

Проверката на инспекторите обаче е показала, че „Контурглобал“ не е обявил 4 поръчки на стойност 4,1 млн. лева, а AES – 113 поръчки за 104,78 млн. лв. Проверкит са напревени по искане на Министерството на енергетиката и включват периода от началото на 2013 г. до края на 2014 г.

В сметките не са включени парите, които дружествата са дали на свързани с тях компании, тъй като се допуска по закон в такъв случай те да не обявяват конкурс.
Проверката на АДФИ е показала, че AES Гълъбово въобще не е провеждала поръчки през последните две години – 2013 г. и 2014 г.

Дружеството е имало собствена система за осчетоводяване на доставките, строителството и услугите и затова инспекторите е трябвало да проверят всеки един случай по отделно. От компанията казаха пред „Труд“, че процедурата по проверката на АДФИ все още тече и не могат да коментират резултатите от нея.

Инспекторите са проверили в дружеството поръчки за над 446,1 млн. лева, като над 342,5 млн. от тях са изхарчени за гориво (въглища) или са предоставени на свързани дружества срещу услуги.

За останалите пари обаче не са обявени обществени поръчки. Най-много пари без конкурс са изхарчени за доставки – над 64,1 млн. лв., за услуги – 39,4 млн., и за строителство – 1,16 млн. лв. От АДФИ са открили, че отговорните лица, които управляват централата обаче са четирима и нямат кого да санкционират за нарушенията, пише в доклада.

В „Контурглобал Марица изток 3“ финансовите инспектори са проверили поръчки за 9,3 млн. лева от общо 231,2 млн. лв. проведени през последните две години. 27% в дръжеството държи държавната Национална електрическа компания.

Двете американски централи имат подписани 15 годишни договори за изкупуване на ток с НЕК. Дружествата се договориха с Министерството на енергетиката да намалят част от цените на енергията ако до края на юни НЕК им плати забавени плащания за електроенергия от близо 700 млн. лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.