Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

ВМЗ Сопот тръгва до дни

ВМЗ Сопот ще заработи в най-скоро време. Това стана ясно вчера от думите на зам.-министъра на икономиката Любен Петров след извънредното заседание на отрасловия съвет за тристранно сътрудничество „Отбранителна промишленост“. До спиране на дейността на завода се стигна след взривовете в Иганово на 21 март и 14 април.

„Уверен съм, че специалистите ще свършат работата в максимално бързи срокове. Надявам се специализираните групи по най-бърз начин да направят оценка“, каза Петров. Според думите му никой не знае колко точно време ще отнеме възстановяването на дейността в завода.

„Може да е за три дни, може и за десет дни. Дейността е много специфична, реално никой в България не е разчиствал такива отломки с невзривени боеприпаси между тях“, застрахова се Петров.

Вчера след разпореждане на прокуратурата във взривения завод влязоха представители на РПУ Карлово, които трябва да локализират двата епицентъра на взривовете. Очаква се на мястото да влезе и специализирана техника на Министерството на отбраната, чрез която отломките да се разчистят по най-бързия и безопасен начин.

По време на съвета беше договорено на площадката да влязат и специализирани групи от ВМЗ Сопот. Те ще трябва да оценят риска и инженерните поражения и да започнат процедура за възстановяване на работата на площадката в Иганово. „Целият процес ще бъде контролиран от Главната инспекция по труда“, уточни Петров.

„Получихме уверение, че възнагражденията към персонала ще бъдат изплащани редовно, че няма заплаха за работните места и че не предстои приватизация на ВМЗ“, съобщи председателят на синдикалната организация на КНСБ при ВМЗ Иванка Иванова.

ЗАГУБИ:

500 хил. лева на ден са загубите на ВМЗ от това, че не работи, а стойността на падналите сгради е 3 млн. лева, съобщи директорът на завода Иван Стоенчев. „Има застраховка на имуществото на завода. Така че след като се възстанови дейността, застрахователите ще направят оценката. След това преките щети на ВМЗ ще бъдат покрити“, обясни зам.-министърът на икономиката Любен Петров. Освен това договорите на ВМЗ са предоговорени и дружеството няма да търпи санкции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете