На 21 август 2018 да почерпят

Валери Божинов разцепи Враца

Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

8000 младежи на работа с пари от ЕС

Към 8000 български младежи до 29-годишна възраст могат да започват стаж по нова схема от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Агенцията по заетостта обяви, че започва приемане на документи от работодатели от цялата страна.

Заявките могат да се подават до 31 декември т.г. или до изчерпване на финансовия ресурс на схемата. Бизнесът може да наема младежите в две направления: за стаж и за професионално обучение.

При стажуване програмата плаща възнаграждението на младежите в размер на минималния осигурителен доход за съответната професия и здравните и социални осигуровки за 6 месеца. Разходите за наставника на стажанта се поемат от работодателя. Ако след стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя се покриват разходите за осигуровки за още 6 месеца.

При обучение се поемат разходите за заплатата на младежите в размер до 90% от минималната работна заплата, както и осигуровките. Програмата плаща и на наставника 50% от минималната работна заплата.

И в двата случая, ако настоящият адрес на младежа е различен от мястото на работата, програмата поема транспортните му разходи за първия месец от стажа или обучението.

Както и по досегашните програми за младежка заетост желаещите да се обучават или стажуват млади хора ще се насочват от бюрата по труда, т.е. те трябва да са били регистрирани като безработни. От агенцията обаче предупредиха, че финансирането за София вече е изчерпано при предишните подобни схеми. Затова работодателите от столицата могат да подават заявки за разкриване на работни места, но безработните младежи трябва да са регистрирани и насочени от бюрата по труда на територията на София-област или страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.