Прекратиха дело за отнемане на имущество за 11,7 млн.лв на земеделец

Окръжният съд във Велико Търново е прекратил заведено срещу 73-годишният земеделец от село Полски сеновец, Община Полски Тръмбеш Колю Милков дело за отнемане на имущество за 11 774 928 лв. Възрастният мъж е баща на 48-годишния бизнесмен от старата столица Младен Милков, който пък е обвинен в източване на 9 млн.лв ДДС от държавната хазна в съучастие с две свои служителки и шестима данъчни служители след акция "Недосегаемите" преди 5 г.

При претърсванията при операцията в дома на Колю Милков в Полски сеновец бе открито незаконно оръжие и му бе наложен запор на имоти и авоари за крупната сума. Блокираните ниви и друга собственост са описани на 476 страници. Още през 2010 г Окръжният съд в старата столица издаде обезпечителни заповеди за имуществото по искане на Комисията за конфискуване на имане придобито по престъпен начин. Така държавата сложи ръка върху имотите на Колю Милков. От Комисията бе внесен и бъдещ иск за продадени от Колю Милков имоти с пазарна стойност 1 млн.лв.

Преди година делата за отнемане на имущество бяха спрени, защото се чакаше тълкувателно решение от ВКС.Когато то излезе, процесът срещу Колю Милков бе възобновен, но пък Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество оттегли предявения иск срещу земеделеца. От ведомството дори поискали да бъдат вдигнати наложените запори и възбрани. От комисията обаче оспорили платеното от Милков адвокатско възнаграждение от 236 000 лв. Съдът обаче се е произнесъл, че според предявеният иск от 11,7 млн.лв и действащата Наредба за адвокатските хонорари, минималното възнаграждение за правна помощ възлиза на 353 778 лв. "Договореното и платено адвокатско възнаграждение е 2/3-ти от минимално установения размер и няма основания за намаляването му", пише в определението на съда. Магистратите са осъдили комисията да плати въпросната сума на Милков.

"Колю Милков има заеми към банки, а сметките му бяха години наред под запрещение. В същото време кредити, които надвишават стойността на имуществото са обезпечени с ипотеки и особени залози. По силата на Закона за отнемане на имущество, не се позволява да се плаща на банките. Те пък от своя страна правят заемите предсрочно изискуеми, начисляват неустойки и съдебни разходи и разпродават ипотекираното и заложено имане", коментират адвокати на Милков.

Защитниците допълват, че нанесените вреди на фамилията от разсипано имущество надхвърля 2 млн.лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони