На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Как да правим бизнес с чужденци

Родният пазар вече ви е тесен и искате да привлечете и международни клиенти? Вероятно продуктите и услугите, които предлагате, могат да се пласират добре и в други страни?!

Чудесно. И да не е точно така, винаги можете да прибегнете до подобрения, с които да станете конкурентоспособни и в чужбина. По-важно е обаче да намерите подходящи международни бизнес партньори и да изградите с тях отношения, които се основават на доверие и лоялност.

Тази кауза е почти обречена, ако не знаете как да преговаряте с хора от други култури. Затова е нужно да обърнете внимание на някои особености и културни различия, които ще ви помогнат да формулирате ефективни стратегии при работа с международни партньори.

1. Времето е… пари

Ценете времето на бъдещите си парньори. За американците, швейцарците, германците и австралийците е абсолютно недопустимо да се закъснява за среща. Ако имате уговорка за 10 ч, идете най-късно в 9,50 ч и се подгответе за разговора.

Точността не е така важна за балканските народи и хората от Латинска Америка. Ако “ще омайвате” партньори от тези географски ширини, не се сърдете, ако някой от тях закъснее 20 минути за преговори.

2. Внимавайте с офертата

Преди да дадете оферта на партньор от чужбина, обмислете предложението си много внимателно. За страни като Австралия и Швеция предложете нещо, което наистина сте готови да изпълните. При тези култури пазаренето не е допустимо. В Египет и Китай обаче крайното споразумение често се различава от началната оферта.

Партньори от страни като Германия, Великобритания и Япония по-лесно биха склонили да приемат дадено предложение, ако то е презентирано с повече факти и примери.

3. Доверието е като огледало

С каквито и партньори да работите, най-важно е да изградите доверие помежду си. За да се сближите с хора от балканските страни, можете да използвате и неформални похвати. В Германия и Великобритания обаче е по-добре веднага да се захванете за работа, за да докажете, че на вас може да се разчита.

4. Без много емоции, моля

При преговори с международни бизнес партньори е по-добре да сдържате емоциите си! В САЩ е допустимо “влизане в обувките на другия”, но само за бизнес дамите. В Германия на проявите на емпатия не се гледа добре.

За японците емоцията е допустима само ако помага за изграждането на лични взаимоотношения с партньорите – те пък са важни за внасяне на ред в преговорния процес.

5. Слушайте жестовете

В САЩ, Канада и повечето страни от Източна Европа значението на съобщението се съдържа в това, което изрично е казано, не в контекста му.
От която и точка на света да са бизнес партньорите ви, не трябва да подценявате невербалната комуникация.

Ако преговаряте с латиноамериканци, не се смущавайте, ако ви докоснат. Шведите и британците не си позволяват физически контакт. В мюсюлманските страни лявата ръка не се използва да докосваш другиго, да сочиш или подаваш предмети.

6. “Замерете”партньорите с данни

В САЩ и Западна Европа информацията е даденост, а бизнес партньорите са свикнали да имат достъп до нея по всяко време. Ако ще търсите контакти там, подгответе се с данни по различни въпроси.

Въоръжете се с търпение, ако искате да получите информация от партньор в Индонезия или Тайланд. Там нещата се случват бавно и с усилия.

7. И решението е…

Ако искате да привлечете азиатци за партньори, бъдете търпеливи. В тези страни решенията се вземат след обсъждане и консултиране с екипа или групата.

Бизнес партньорите от Западна Европа също няма да откликнат веднага на предложението – там се прави план, за да се вземе решение.

На Балканите и в Латинска Америка можете по-често да чуете спонтанно “да” като отговор на някоя бизнес оферта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.