Стилeн „Аскеер”

Елегантна, премерена и с вкус – така изглеждаше 25-ата Нощ на “Аскеер”. Стилната церемония за връчване на театралните награди по традиция бе на 24 май в Театър “Българска армия”.

Организирана от фондация “А’Аскеер” и осъществена от цялата “военна” трупа, вечерта бе белязана от смях и сълзи (от радост), от “Върви, народе възродени”, от красиви тоалети и френско шампанско, с което Стефан Данаилов почерпи за почетния приз, който му бе връчен на финала. Нямаше глуповати скечове, нямаше дебелашки шеги. Семпъл декор с 3D mapping ефекти, интересно представяне на номинираните, а между тях – закачки, препращащи към различните категории чрез танц и музика... Доста се бяха постарали режисьорката Диана Добрева, Нети като хореограф и колегите й актьори.

Най-добрият режисьор на сезона е Теди Москов. Той получи своя “Аскеер” за “Каквато ти ме искаш” в Народния театър. “Очаквате смешки от мен, но няма да се случи, днес се навършват шест месеца от смъртта на баща ми. На него ще му кажа: “Тате, реализирах теб чрез себе си.” А на мен вече ми омръзна. Ще си довърша ангажиментите до края на годината и няма да се виждаме повече. Освен в кафенетата”, каза Теди.

С приз се сдоби и синът на режисьора, Иван Москов. Той е автор на видеокартината в “Каквато ти ме искаш” и заедно с художника Чавдар Гюзелев си поделиха наградата за сценография. “Радвам се, че тя е за първата работа с баща ми”, каза от сцената Иван Москов и цитира Лао Дзъ, когото често препрочита: “От глината правим делва, но полезното е празното в нея.”

Илка Зафирова (“Г-жа Клайн”) и Герасим Георгиев-Геро (“Семеен албум”) спечелиха “Аскеер” за главни роли. Наградата за поддържаща мъжка роля е за Стефан Мавродиев (“Кривите огледала”), а за поддържаща женска роля бе споделена от пет актриси: Донка Аврамова-Бочева, Николина Янчева, Филипа Балдева, Лиляна Шомова, Яна Кузова и Жана Рашева. Спектакълът, в който те участват - “Къщата на гнева”, постановка на Диана Добрева, бе обявен за №1 на сезона. Най изненадан бе актьорът Малин Кръстев, който спечели наградата за драматургия с пиесата си “Семеен албум”.

Мастера: Много обич получих!

Стефан Данаилов получи “Аскеер” за цялостен принос към театралното изкуство. Той първо разсмя публиката, а после я просълзи с прочувственото си слово. Ето част от него:

“И двата си “Аскеер”-а получих в труден момент. Първия - през 1992-ра, когато бях в абсолютна криза, творческа и политическа, а втория - сега, след много трудна за мен година. В такива моменти от бодряк се превръщаш в човек, който си задава сериозни въпроси: това ли е краят... Вярвам, че и този “Аскеер” ще ми помогне! Много съм си обичал публиката и съм получавал много обич от нея. Вярвам в България. Вярвам, че българският театър ще го има. Напук на всичко.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура