Румен Петков: „Гърмен“ не бива да се превръща в изборен проблем

И ромите трябва да разберат: демокрацията не е само права, а и задължения



Бивши служители на МВР няма - сега е моментът да им покажем, че държавата се нуждае от тях и им вярва


- Какъв е проблемът в Гърмен, г-н Петков?
- Не мисля, че става дума само за един проблем. Имаме серия от натрупвания през годините - от една страна, специфични за района, от друга - проблеми, свързани с ромския етнос, които имат и национално значение. Така че, ако говорим за един проблем, ще осакатим необходимите на обществото ни дебати.

- Кое е специфичното за района и кое - общото за страната?
- Специфичното за района се изразява в наслагвания през последните години - Гърмен стана едва ли не емблематично място от гледна точка на различните мероприятия, които бяха проведени от службите на територията на общината и региона. Имаше и напрежение около уволнението на един от директорите на училища. След това дойде практически очетворяването на ромското население на територията на общината и очевидно не без съдействието на местните органи за самоуправление. Всичко това няма как да не доведе до изнервяне. Общото е в това, че в Десетилетието на ромското включване ние говорихме много за правата на ромите, без да коментираме задълженията им. Отговорното родителство, образованието за децата, работата и ангажиментите. Не коментирам кражбите, защото те не могат да бъдат адресирани само към един етнос, но в дадения случай звучат особено отчетливо. Обществените дебати и институционалните мерки трябва да бъдат свързани освен с правата и със задълженията на всеки един от българските граждани независимо от неговия произход.

- Очевидно е, че проблемът не е от вчера. Как може да започне разплитането на кълбото?
- Неслучайно сложих ударението върху задълженията. Реформата, която предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, има отчетливи параметри тук. Не може да говорим за безотговорно родителство и същевременно за еднакъв, подчертавам - еднакъв, не равен, достъп до всички финансови инструменти. Не може да говорим за това, че деца раждат деца и същевременно детето, родило дете, да има всички права, които има майката. Не може да няма никаква институционална интервенция върху бащата, който е довел до раждането на дете от дете. Не може да говорим за ангажименти към обществото и да продължава да остава ненаказуема кражбата, ако откраднатото е под стойността на една минимална работна заплата. Това са поредица от действия, които не изискват кой знае какъв финансов ресурс и потенциалът на държавата трябва целево да бъда насочен в тази посока. На следващо място трябва да знаем как разпределяме ресурса на институциите.

- Какво имате предвид?
- В момента една малка част от състава на МВР охранява българските граждани. Опразват се цели територии или поне те се ощетяват от гледна точка на присъствие на правоохранителните органи. Не трябва ли да помислим за нетрадиционни решения, към които да причислим доброволното ангажиране на наскоро освободени служители на МВР по охраната на външната граница на България? Те имат необходимата подготовка. И тези средства, които сега даваме за кадровия състав и ощетяваме територията на страната, могат да бъдат по-прагматично насочени с по-висока степен на ефективност. Преди двайсетина години ние закрихме разузнавателния отдел на гранични войски. А в случая говорим за един близък до границата район. В момента липсата на разузнавателен отдел, който ефективно да работи по границата, ни лишава както от противопоставян на каналджийството, така и от обективна оценка на състоянието на пограничните райони. За съжаление моята прогноза сигурно ще прозвучи мрачно, но с приближаването на общинските избори ще възникват и ще бъдат подклаждани и други проблеми. И от пограничния район те ще преминат и във вътрешността на страната, не се ли намерят нетрадиционни решения на нетрадиционната обстановка.

- Ако в гугъл напишем “жандармерия” и “село”, ще получим географията на бедността в страната. Заради набезите на крадци възникна напрежение първо в плевенското село Мечка, после в различни села от Врачанска, Монтанска, Видинска област. Властта изпращаше жандармерията и тушираше проблема в огнището Х...
- И какво потуши жандармерията?! Това беше чисто пилеене на средства с пиар ефект, който отгоре на всичко не се получи. Още тогава казах, че жандармерията не може да бъде ползвана така. Това беше едно пиар мероприятие, което целеше да хвърли прах в очите на хората. Това беше много неправилно решение на министър Цветлин Йовчев и премиера Пламен Орешарски. Друг е въпросът, че ние се нуждаем от много по-добре организирана и разположена на територията на страната жандармерия. Когато жандармерийският отряд беше премахнат от Гоце Делчев, нима не сме си мислели, че там ще възникнат напрежения?! Когато се говореше за дислокацията на жандармерийските служби, нима не беше ясно, че има райони, където това присъствие е повече от необходимо?! Така че, ако разделим проблема на групи - законодателни, структурни, организационни и кадрови, ще стигнем и до решението. Но ако продължаваме да вървим по течението и на нетрадиционната заплаха търсим решение с ортодоксални действия, няма да се получи.

- Искрата в Гърмен може ли да запали голям пожар?
- Много ми се иска с тази искра да не се спекулира. И всички фактори, които могат да повлияят, да не се крият, а да се вземат в ръце и ситуацията да бъде успокоена. Защото какво чуваме от екрана на телевизора - ако прокуратурата не реши проблема, ще го решим ние. Ако всеки започне да решава сам проблемите си със сопата и с лопатата, за какво говорим?! От друга страна - демокрацията не е само права, демокрацията е преди всичко задължения и отговорности.
- Хората говорят така, защото просто не вярват вече на държавата.
- Разбира се, че не вярват, че са огорчени и обидени. Ако обаче допуснем такъв подход днес, като държава ще изглеждаме още по-зле в очите на тези хора, защото те под натиска на емоциите, под натиска на кражбите, под натиска на вандалщината и грубиянщината могат да избълват нещо такова и то трябва да бъде разбрано от институциите. Но, пак повтарям, ако институциите не намерят необходимите, макар и нетрадиционни, но законови решения, процесът в един момент ще бъде изтърван от контрол и ще стане необратим.

- Какво ще бъде отражението върху изборите?
- Такива случки не бива да се ползват като изборен продукт, не бива да се използват за формиране на изборни нагласи. Това се опитвам да внуша. Затова говоря за институционални, организационни, политически действия, но политически в никакъв случай не през призмата на предстоящите избори.

- Имате ли конкретна вина вие, политиците, за случая в Гърмен?
- Имаме.

- Кои политици? От кои партии?
- Не бих искал да говоря с имена и фамилии. Всички, които работят активно на територията на Гърмен, в това число от десетилетия, трябва да излязат публично пред обществото и да заявят своята ясна позиция, а не да се говори, че играят хора и друсат кючеци в тази или в онази махала. Аз от две години говоря, че Законът за гражданската регистрация е неадекватен. Там правата са на кмета и контролира кметът. Кмета кой го контролира? МВР може да го контролира, но очевидно през последните години МВР не е изпълнило задълженията си да контролира допълнителната регистрация. И резултатът е налице. Затова сега всички институции мащабно трябва да решават въпроса, ако не искаме това да стане повсеместен проблем.

- За проблема с изборната регистрация алармира кмет на малко видинско село. Той явно се е чувствал жертва и като всяка жертва вика за помощ.
- Когато гледаме на регистрацията само като на изборен проблем, ние го осакатяваме. Когато преди година и половина поставих въпроса с регистрацията на 300 бежанци на един адрес, никой не реагира. Сега - въх, имаме изборна регистрация! Тази нередовна регистрация се прави по много причини и когато няма желание да се противодейства, стигаме до този проблем. Ние всяка година имаме избори. Може би проблемите винаги да ги обясняваме само с изборите?

- Патриотичният фронт заплаши да преразгледа отношението си към управляващата коалиция, в която е и АБВ, ако не бъдат взети спешни мерки срещу битовата престъпност. Как ще коментирате?
- Битовата престъпност да не е възникнала днес?! Не може отношението към управлението да се формира от един актуален проблем на деня. Не може законодателни действия и решения да се търсят, и то на пожар, без да се анализира общата ситуация. Не приемам подобен подход. Хубаво, да си преразгледат решението и да излязат! Някой мисли ли, че битовата престъпност може да бъде овладяна за седмица, ден или за месец?
Тук са необходими обществени дебати, а не дебати от гледна на точка на моето отношение към управляващите. И да сведем моето отношение към управляващите до това - дайте да назначим тук еди-колко си души. Няма да стане така! Въпросът трябва да бъде поставен на принципна основа, а не спекулативно. Защото, когато имаме такова напрежение и когато то се ползва спекулативно, всички, които го ползват, са съучастници в задълбочаването на проблема.




Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта