Политици употребиха Гърмен. Протестиращите: Ако властта не се справи, ние ще се оправим (обзор)

Обвинения за политическо покровителство над гетата, използване на ромите в предизборни битки, липсата на адекватни мерки срещу битовата престъпност, дори в умишлено етническо подстрекателство прозвучаха вчера от устата на политици. Поводът бе скандалът в Гърмен, при който българи скочиха срещу ромското гето в района. Там спешно пристигна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, придружена от 3 буса жандармерия, както и от главния секретар на МВР Георги Костов. Защото населението там постави ултиматум на държавата: “Даваме срок от 7 дни общината да изсели незаконно пребиваващите роми от кв. “Кремиковци”, ако вие не се справите, ние ще се оправим.”

Хората настояват да се бутнат 129 незаконни постройки в гетото (само 1 постройка там е законна), за чието премахване са издадени заповеди отпреди 4 г. Искрата пламна, след като в събота над 60-70 роми атакуваха 5-6 местни младежи.

“Институциите демонстрират безсилие, подобно на това в Катуница, когато пак управляваше Бойко Борисов и ГЕРБ”, каза зам. -председателят на групата на социалистите в парламента Атанас Мерджанов. По думите му няма политическо успокояване, напротив, всекидневието ни е заредено с тревожна енергия, която при всяка по-малка искрица е готова да избухне в социално, в етническо напрежение и отговорност носят управляващите. Според Атанас Атанасов от Реформаторския блок напрежението не е битово, а се дължи на борба за надмощие между две крила на ДПС. Битката за кметското място е между настоящия кмет Минка Капитанова и бившия Ахмед Башев. Той призова да бъдат изобличени тези, които зад кулисите ескалират конфликти, за да ги използват политически.

“Гетата в България се поддържат и закрилят политически”, каза лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев. Това се виждало особено ясно по време на избори. “Има знак за драматично бездействие на контролните органи и институции на държавата. Законът се отдръпва, престава да се прилага и едни междуобщностни проблеми започват да се превръщат в заплаха за сигурността на държавата”, каза Кънев.

“Патриотичният фронт ще преразгледа отношението си към управляващата коалиция, ако не бъдат взети спешни мерки срещу битовата престъпност”, заплаши съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, цитиран от агенция “Фокус”. От ДПС отказаха каквито и да е било изявления.

От началото на конфликта в Гърмен преди четири дни нито един местен лидер на партия не пожела да коментира ситуацията. Министър Бъчваров също не коментира случващото се, като пристигна в общината, а се обърна към протестиращите с думите: “Тук съм, за да ви чуя.” Стотици хора бяха окупирали сградата на кметството и поискаха ред и спокойствие от държавата. Сред митингуващите бе и специализиралият се в провокации по време на протести бивш председател на фен клуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини