Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Орешарски: Важно е не “КОЙ”, а как се управлява държавата

По-важно е не “КОЙ”, а как се управлява държавата, какви политики се правят, кои са най-подходящите в конкретния период. Това е големият дефицит в последните години. Не обсъждаме политика, а кадри. Това каза пред БНТ бившият премиер Пламен Орешарски в отговор на въпрос дали чувства вина за появата на модела “КОЙ”.

Той започна отговора на въпроса с вица, че моделът КОЙ, е сменен от модела “СВОЙ”. Запитан защо БСП и ДПС са влезли в остри противоречия след евроизборите, Орешарски заяви, че противоречия е имало и преди евроизборите, но след тях са се задълбочили.

“Нормално е да има противоречия. Нима в сегашната коалиция ги няма? Аз се опитвах да арбитрирам между ДПС и БСП”, каза още бившият премиер. Орешарски уточни, че не е получил обвинения за разпадане на коалицията. Той подчерта, че не принадлежа към нито една партия и няма политически пристрастия.

Попитан за съдбата на КТБ, Орешарски припомни, че банката е станала значима по време на първия мандат на ГЕРБ. Аз и моят екип не бяхме фенове банката да се затвори по този начин, уточни бившият премиер. Той припомни, че БНБ със съдействието на Министерство на финансите са изработили план за минимализиране на загубите, като банката се раздели на две, като “здравата” част се оздрави, но това не е било прието. “Искам да се разсектрети стенограма от събирането в президентството, на което това предложение не се прие, мисля, че в разговорите няма класифицирана информация”, поясни Орешарски.

Коментирайки готвената съдебна реформа, бившият премиер каза, че с промени в законите тя няма да стане. Скептик съм по отношение на законовите промени. Те се правят, когато има явно несъответствие с европейските закони, а нито ние, нито Брюксел, са констатирали такива пречки”, каза бившият премиер. Той припомни, че няколко пъти е сменяна Конституцията, ремонтирани са и закони, но промяна не е настъпила. Орешарски смята, че трябва да се наблегне на прилагането на законите, а не на тяхната промяна.

В отговор на въпрос, Пламен Орешарски каза, че като е бил премиер, не е следил как се движи личният му рейтинг. “Рейтингите са капризно нещо, днес са едни, утре са други. Зависят от работа, която се върши. Удовлетворен съм, че доста хора са забелязали, че в предишния мандат са свършени доста работи, поне това показват анкетите”, каза още бившият премиер.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете