Главният секретар на МВР: Трябва да има диалог между двете страни в Гърмен

Трябва да има диалог между двете страни в конфликта. Това каза главният секретар на МВР Георги Костов, в предаването „Денят започва” по БНТ.

„По думите на ромите, протестиращите са скинари, което е абсолютно невярно. По думите на протестиращите там живее една маргинализирана общност. От това, което видяхме снощи, те дори на употребяват алкохол. Те са една евангелска общност, която изповядва едни много интересни и морални принципи. Проблемът е, че те просто са спрели да общуват”, посочи Костов.

На въпрос какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира, че случаят няма да се повтори, той отговори: „Диалог между двете страни. Привличане на органите на местната власт в решаването на конфликта. Органите на местната власт е нормално да бъдат инициатор на такъв диалог”. Георги Костов обясни, че от следващата седмица ще започне изграждане на система за видео-наблюдение.

„Местните жители изтъкнаха, че ромското население трябва да се наблюдава. Това е решим проблем с относително малко средства. Що се отнася до увеличаване на полицейските служители, физическото присъствие на полицаи е нещо скъпо. Не може да си позволим да назначим двойно или тройно повече служители, при това ниво на престъпност.

Няма да е коректно спрямо другите части на страната”, допълни още Георги Костов. Във връзка с адресните регистрации на ромите, той заяви: „Много от действията на тези хора не са в противоречие на закона, въпреки че формално са възприемани като такива. Повечето от тях имат адресна регистрация. Това се дължи на несъвършенство в нормативната база. Те са регистрирани до 2011г, когато не е било задължително да имаш ксерокопие от нотариа

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини