Руски вестник: Шеврон се опитва да възроди проекта Бургас – Александруполис

Американската компания „Шеврон“ проявява интерес към строежа на нефтопровода Бургас – Александруполис, заяви президентът на руската компания „Транснефт“ Николай Токарев. Интересът на компанията е свързан с плановете за увеличаване на мощностите на Каспийския тръбопроводен консорциум, (КТК) в който „Шеврон“ участва с 15% дял, пише руският вестник „Ведомости“, цитиран от Фокус.

През 2014 година по тръбата на КТК преминаха 40 милиона тона нефт, а след разширяването й до края на 2016 година мощността ще се увеличи до 67 милиона тона. Тръбата служи за пренос на нефт, добиван в Казахстан и Русия, до руския град Новоросийск, откъдето е товарен на танкери. „Възможностите на Босфора не са безгранични. Пренасянето на допълнителните обеми след разширяването на консорциума ще бъде трудно“, обяснил е Токарев. „Само преди седмица България отново предприе инициатива да прекрати съществуването на управляващото дружество Транс-Балкан Пайплайн Б.В. Страната обаче няма юридическо основание да се откаже едностранно от проекта“, добавил е той.

Токарев е посочил, че компания „Шеврон“ възнамерява да проведе консултации с българските си партньори. „Ето защо смятам, че проектът има бъдеще, от него има полза дори и само за това, че решава проблема с Босфора“, продължава Токарев, като не изключва възможността КТК да вземе участие в проекта Бургас – Александруполис. В тази връзка представител на консорциума е заявил, че този въпрос се обсъжда, но засега няма никакво решение.

Участниците в КТК имат интерес към Бургас – Александруполис, но за реализирането му трябва да се постигне споразумение с България, а това не е лека задача, смята директорът на компанията за анализи Small Letters Виталий Крюков.

Санкциите срещу Русия едва ли ще попречат на строежа, но съществуват рискове в случай на влошаване на политическата ситуация, отбелязва и заместник-директорът на Центъра за политическа информация Алексей Панин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят