РБК Daily: Газпром рискува много с "Турски поток"

Прокарването на морската част на газопровода „Турски поток“ ще започне през юни, обяви миналата седмица "Газпром". Но експертите смятат, че концернът рискува много - строежът започва без междуправителствени споразумения, а руският газ в Турция ще се конкурира с азербайджанския. Освен това „Турски поток“ не се нрави много на Европа, пише РБК Daily.

„Засега „Газпром“ само прехвърля вече мобилизираната техника от „Южен поток“ към подводния участък на новия газопровод. Но половината от „Южен поток“ трябваше да бъде финансирана от партньорите на „Газпром“ по този проект. Той беше планиран и при други цени на петрола и различна икономическа ситуация. Най-вероятно „Газпром“ първоначално ще се ограничи с „минимална конфигурация“ за „Турски поток“, полагайки само един клон, предназначен за нуждите на Турция.

Ограниченият газов пазар на Турция означава, че „Газпром“ ще търси други купувачи. Очевидни кандидати за това са Балканските страни и държавите в Южна и Централна Европа. Но включването на европейската газопреносна система към „Турски поток“ ще бъде невъзможно без съгласието на ЕК, което може да се окаже непреодолимо препятствие за руската компания“, заяви старши анализаторът от „Уралсиба“ Алексей Кокин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят