Михаил Константинов: Печатането на бюлетини трябва да бъде децентрализирано

Печатането на бюлетините трябва да бъде децентрализирано. Това коментира в пред Фокус проф. Михаил Константинов. По думите му, няма как да бъде спазено изискването на Изборния кодекс БНБ да печата бюлетините, тъй като Централната банка няма техническата възможност за това.

„Имаме навика да създаваме някакви нормативни текстове и после да казваме, че те не могат да се изпълнят. Крайно време е да започнем да мислим за последствията от нашите действия. Един от изходите от ситуацията е да се децентрализира печатането на бюлетините“, заяви проф. Константинов. Той допълни, че до 2013 година бюлетините са се печатали децентрализирано и сега няма смисъл това да се случва само на едно място и после бюлетините да се разпределят. „В държавата има десетки печатници с машини на най-високо ниво, а печатницата на БНБ няма тази възможност. В кодекса пише, че Централната банка трябва да печата бюлетините, но тя няма да го направи.

Освен това, не виждам защо печатането на бюлетините трябва да влиза в Изборния кодекс. Това е техническа подробност. Министерският съвет отговаря за печатането на бюлетините“, отбеляза експертът. Той каза още, че трябва да има и други корекции в Изборния кодекс по отношение на това, да отпадне вписването на недействителните гласове по партии и коалиции в протоколите. Според него изборното преселение, което се случва в последните месеци и регистрациите по настоящ адрес, са в нарушение на закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини