Весела Лечева: Лиляна Павлова и Красен Кралев няма да си подадат оставките, но дължат голямо извинение на младите хора

Бойко Борисов: България намали външния си дълг с 2,3 милиарда лева

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бивш съдия и срещу адвокат

Търгове ще определят нивата на рентите за земеделска земя Компанията за управление на земя "Агрион" отдава парцелите чрез тайно наддаване

Ротрианци дариха автомобил на социален дом в Свищовско

Тимуровци с акция в помощ на самотна майка от Горна Оряховица

Пожарникари спасиха щъркелово яйце в Балкана

Свищовлия ще отговаря за зверски побой на съгражданин

Заловиха апаш, разиграл нова измама – „пратка за кмета”

Сотир Цацаров: Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран, постигнахме консенсус със САЩ

Пощаджия осъден на 6 години затвор за кражба на влогове

Задигнаха 100 000 лева от банкомат

Повдигнаха обвинение на мъж за лъжесвидетелстване

Полицията с мерки за опазване на земеделската продукция в Търновско

Протест на метеоролозите от БАН заради бюджетната субсидия за 2018 г.

Михаил Константинов: Печатането на бюлетини трябва да бъде децентрализирано

Печатането на бюлетините трябва да бъде децентрализирано. Това коментира в пред Фокус проф. Михаил Константинов. По думите му, няма как да бъде спазено изискването на Изборния кодекс БНБ да печата бюлетините, тъй като Централната банка няма техническата възможност за това.

„Имаме навика да създаваме някакви нормативни текстове и после да казваме, че те не могат да се изпълнят. Крайно време е да започнем да мислим за последствията от нашите действия. Един от изходите от ситуацията е да се децентрализира печатането на бюлетините“, заяви проф. Константинов. Той допълни, че до 2013 година бюлетините са се печатали децентрализирано и сега няма смисъл това да се случва само на едно място и после бюлетините да се разпределят. „В държавата има десетки печатници с машини на най-високо ниво, а печатницата на БНБ няма тази възможност. В кодекса пише, че Централната банка трябва да печата бюлетините, но тя няма да го направи.

Освен това, не виждам защо печатането на бюлетините трябва да влиза в Изборния кодекс. Това е техническа подробност. Министерският съвет отговаря за печатането на бюлетините“, отбеляза експертът. Той каза още, че трябва да има и други корекции в Изборния кодекс по отношение на това, да отпадне вписването на недействителните гласове по партии и коалиции в протоколите. Според него изборното преселение, което се случва в последните месеци и регистрациите по настоящ адрес, са в нарушение на закона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.