Осман Октай: Циганските барони са големият проблем на ромското общество

"Проблемът с ромското малцинство е толкова сериозен, че вече започва да придобива европейски характер. Заради географското си разположение районът на Гърмен притежава условия за пренаселване с ромско население", заяви бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай пред Нова тв. "Големият проблем на циганското общество е, че циганските барони злоупотребяват безогледно не само за политически цели, но и за контрабанда, трафик", изтъкна той.

"Цяла България ще види реакцията на властите на локалния проблем около Гърмен и това като лавина ще се разпространи и в другите райони", подчерта той, като посочи, че се натрупва напрежение от това, че държавата не взима мерки да защити населението - нападат и пребиват възрастни хора.
Със събарянето на къщи властта ще обслужи само едната страна на конфликта и това ще увеличи напрежението, смята Октай.

"Ромите са идеалната изкупителна жертва и същевременно са много удобни всичко лошо и криминално да се прехвърля върху тях". Това заяви социалният антрополог Харалан Александров за "Здравей, България". Изказването идва на фона на напрежението в Гърмен, което ескалира до върховата си точка след сблъсъците между роми и българи в края на миналата седмица.

Експертът посочи, че не вижда причини конфликтът да е политически дирижиран. По думите му случващото се в общината изглежда като класическа ескалация на конфликт, който може да бъде употребен политически, а такова напрежение съществува от години.

"Много мъчно ми стана за министър Румяна Бъчварова. Тя е несправедливо атакувана и освирквана в момента", заяви Александров.

Той посочи, че трябва да бъде предприето някакво институционално действие: "Не знам дали това действие трябва да е толкова брутално като събаряне на къщите с фадрома, но държавата трябва да влезе във владение на тази територия. Хората трябва да видят, че тази голяма администрация, която поддържат, има някакво отношение. Изглежда така, сякаш тя пребивава в някакъв паралелен свят".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини