МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Калоян Паргов: Гражданите от “Малашевци” поискаха да закрием битака

Гайди, заря и регата за 3 март във Варна

БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ

Зоран Заев: Македония и Гърция ще намерят достойно решение на спора за името

Александър Симов: Оставката на Теменужка Петкова може да се окаже калкулирана

Дженифър Лорънс работи по документална поредица за сексуалния тормоз

Борисов открива инвестиционен форум на ЕБВР за Западните Балкани в Лондон

Два тира са катастрофирали на „Тракия“, няма сериозно пострадали

Благоевград посрещна над 500 плувци и техните семейства за II Международен турнир „Пирин- Благоевград“

Джулиана Гани пръска сексапил сред природата

Красимир Каракачанов ще участва в тържествения ритуал по посрещането на 34-тия контингент на Въоръжените сили на България

Гледайте НА ЖИВО закриването на Зимната олимпиада в ПьонгЧанг

На 12 юни дават официален старт на интерконектора с Гърция

На 12 юни България и Гърция ще подпишат окончателното инвестиционно решение, което ще даде официален старт на проект за интерконекторна газова връзка между двете държави.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция на тема “Енергийна стратегия за Европа – диверсификация и енергийна сигурност”, съобщи БГНЕС.

Министър Петкова направи презентация, озаглавена “Диверсификация на източниците и на маршрутите на газ”, като запозна гостите с развитието по четирите интерконекторни връзки – с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

Гласуван е бюджет на проекта за интерконектор с Гърция, което ще даде възможност да започне изкупуването на земи, а през юни предстои финална стъпка преди стартирането на проекта – вземането на окончателно инвестиционно решение, каза Петкова. Тя изрази надежди, че на 12 юни това споразумение ще бъде подписано. По-късно пред журналисти Петкова посочи, че подписването ще се случи в София.

До март 2016 трябва да започне и самото строителство на интерконектора, а до 2018 той трябва да бъде факт, сподели Петкова. С изграждането на този интерконектор ще имаме възможност да диверсифицираме както маршрута, така и източника, тъй като ще имаме възможност да получаваме газ от Каспийския регион, посочи Петкова. Трасето на газовата връзка с Гърция е 182 км., от които около 150 км. са на българска територия.

По отношение на връзката с Румъния Петкова изрази надежди, че до края на 2015 тя бъде завършена. По интерконектора с Турция сме представили на нашите партньори предпроектно проучване, каквото в момента очакваме и от тях. Създадени са “по-интензивни контакти” и със Сърбия, като през миналата седмица зам.-министърът на икономиката е посетил страната, посочи Петкова. На 13 март родното Министерство на енергетиката е стартирало обществена поръчка за строителен надзор във връзка с изпълнението на този проект, имаме и извършено предпроектно проучване. По този проект също има забавяне, като причината е свързана с невъзможността на сърбите да осигуряват финансиране, коментира Петкова.

Теменужка Петкова отказа да коментира твърдения и публикации в медиите, че е възможно проектът “Южен поток” да не е окончателно прекратен. Петкова единствено обяви, че на този етап страната ни продължава да няма официално уведомление от “Газпром”, че проектът е спрян. Продължава работата и по изпълнение на споразумението, подписано с американските централи в Маришкия басейн, отчете Петкова, без да коментира с подробности на какъв етап е този процес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.