На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Делян Добрев: При собствен добив, цената на природния газ ще бъде с 35% по-ниска

Цената на газа, която ще получим с добива на собствен газ ще бъде с 35 % по-ниска. Това каза председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев по време на конференцията „Енергийна стратегия за Европа – диверсификация и енергийна сигурност”,  съобщи Фокус.

„Договорите с компаниите, които проучват и добиват газ на територията на Черно море, са сключени при тези условия с оглед тези 35 %, което означава, че ние по някакъв начин сме намерили баланс между интересите на потребителите и инвеститорите“, добави той. „35 % е и разходът от таксите за пренос, така че икономическата логика газът, който ние имаме да бъде с 35 % по-евтин. Това ще е основен стимул за промишлеността в България. Това ще са по-ниски разходи и за топлофикационните дружества, а от там ще се отрази върху цената на парното и електроенергията“, коментира Добрев.По думите му, ако бъде открит природен газ в блоковете „Терес” и „Силистар”, България ще се превърне в нетен износител, но не защото ще изнася повече, а защото ще внася по-малко. „Това е същественото, без да изнасяме газ или нефт, ние изведнъж ще се превърнем в страна-износител“, допълни той.

„Надяваме се до крайния срок, който е 21 септември да имаме поне три компании от първите най-големи в света, както и поне толкова от втората десятка, които да вземат участие в конкурса за проучването им“, заяви Добрев. Той сподели, че е оптимист, тъй като тези два блока дават възможност, на всички, които не са в региона или пък искат да увеличат присъствието си, да направят това. „В енергетиката нещо, което направиш днес, дава отражение след 10 години. Може това, за което говоря да се случи след 10 години, но усилията си струват“, заключи той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.