Натискайте Print на воля! Вече има НЕпринтер

Съвременният живот е немислим без принтерите и хартията. Колкото и да пестим ресурсите на планетата, все някога ни се налага да разпечатаме нещо – курсова работа за университета, бланка за банката, докладна за шефа. Въпреки електронизацията на документообората в държавата все още задължително на хартия се разпечатват нотариалните актове, договорите с банките, жалбите в съда.


За да намали отрязаните дървета, индустрията отдавна рециклира хартията. Престижни издателства, фирми за канцеларски материали, вестниците и дори някои министерства гордо използват преработена хартия, въпреки че не е толкова бяла като другата, а е и няколко пъти по-скъпа.


Представяте ли си вместо да изхвърляте тонове хартия, да имате в офиса си устройство, чрез което да избелвате вече отпечатаните и ненужни страници, за да ги използвате повторно? Според студента Хиде-Ян Лемстра до 18 месеца светът може да посрещне изобретението му – НЕпринтера. Технологията е съвсем проста – отпечатаната на лазерен принтер хартия се избелва с помощта на лазерна аблация. Работи с всякакъв цвят копирна хартия. Засега не може да се справи с вестникарската хартия, която използва друг вид печат, както и с гланцираната. Не може да се пребори и с по-старите мастиленоструйни принтери, както и със следите от химикалка. Но тъй като лазерните принтери в момента са най-разпространени, НЕпринтерът би свършил работа във всеки офис. Отново белите листове са със същото качество, все едно сега ги купувате от книжарницата.


„Машината ни би струвала около 2000 лири, но постепенно цената може да падне, защото очаквам лазерите да поевтинеят още, а те са най-важният компонент – казва пред „Труд” Хиде-Ян Лемстра. - Преговаряме с прозводители на лазери, за да видим каква би била цената. Още през 80-те години на миналия век имаше лазерни точкови фенерчета и струваха 600 долара, а сега се продавата под път и над път по 1 долар. Така че нещо подобно може да се случи и с лазерите, които използваме.”


Заради все още високите разходи за производство на НЕпринтера, той вероятно дълго няма да се използва в дома, но пък бързо би намерил място в офисите, които генерират голямо количество хартия.


Избелването на лист отпечатана хартията ще струва десетки от стотинката, защото не се използва тонер. Спестяват се и разходите за третиране на отпадъците, което в по-дълъг период ще намали стойността на един избелен лист хартия с 40% спрямо неговия събрат, върху който не е било печатано нещо.


Банки, застрахователни компании, инвестиционни консултанти, медии, администрацията във Великобритания, където е регистрирана компанията на Лемстра – Reduse, вече проявяват интерес към откритието му и дори искат да си купят от неговата машина. Проблемът е, че Хиде-Ян и неговите трима съмишленици не мислят да се захващат сами със серийното производство на продукта си, а да продадат идеята си на голяма компания. Кандидати не липсват – всички големи производители на принтери в света вече са се свързали с тях. Осъзнали са, че бъдещето е да вградят в своите принтери и НЕ принтер и искат да са първите.


„Специалните служби се интересуваха може ли да изтриваме чекове. Можем, защото са отпечатани на лазерен принтер. Не сме го използваме на паспорти, но ни предупредиха да споделим с властите резултатите. Някои официални документи може да се изтрият – но не и подписите с химикалка. Лазерът може да заличава някои печати”, разказва пред „Труд” Лемстра.


„Трябват ни 6-7 млн. евро, за да произведем самостоятелна машина или компонент към класическия принтер”, казва младият изобретател. И няма съмнение, че парите сами ще дойдат при него.

От идеята до успеха

НЕпринтерът първоначално е идея в главата на един британски студент Дейвид Лийл, който заедно с преподавателя си в Кеймбридж проф. Джулиан Олууд изследват научно методите за повторно използване на хартия. Дейвид намира още трима съмишленици сред връстниците си в университета и заедно основават компанията Reduse, която разработва НЕпринтера. Идеята им получава подкрепата на Европейския институт по иновации и технологии и се състезаваше за годишните награди за иновации на Европейската комисия.

„Умна“ кофа следи боклука си

Какво ли ще се случи, ако по българските улици инсталират „умни” кофи за боклук на стойност 2000 евро, които проследяват пътя на всеки един отпадък, който попадне в тях? Вероятно ще ги откраднат.


В Германия обаче жителите на не един град биха били горди от такава придобивка. Студентът Мартин Йенерт е един от многото европейци със старт-ап компании, които получават помощ да развият своята идея от Европейския институт по иновации и технологии – структура на Европейската комисия. Той вече търси общини, които биха проявили интерес към неговите контейнери. Когато изхвърлите боклука си и доближите смартфона до кофата, тя го асоциира с вас. След това проследява пътя на отпадъка и ви информира кой го е преработил и в какъв продукт се е превърнал след рециклиране. За редовните „клиенти” кофата за боклук дава бонус точки, които може да се превърнат в отстъпки за пазаруване например. Мартин е убеден, че хората ще бъдат стимулирани от неговото творение да хвърлят сметта си в означените за това места и така ще има по-малко работа за комуналните дружества, поддържащи чисти градските пространства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии