Третирайте черешите срещу черешова муха

Необходимо е черешите да се третират срещу „черешова муха”. Това съобщиха от отдел „Растителна защита” към Областна дирекция по безопасност на храните пред Фокус.

Експертите посочват, че вреда нанася ларвата, която се храни с месестата част на плода. Червивите плодове са негодни за консумация и търговия. Мухите снасят яйцата си в зазряващите плодове, а повредените плодове потъмняват, загниват и хлътват в мястото на повредата.

Препоръчва се извършване на химичен контрол, който да се проведе срещу мухата преди яйцеснасяне в средноранните сортове череши, като при тях пръскането е еднократно. При късните сортове череши е необходимо повторно третиране с инсектициди с карантинен срок до 7 дни.

Седем са регистрираните инсектициди за борба с черешовата муха, но се препоръчва към инсектицидния разтвор да се добави фунгицид за борба срещу болестта. При третирането на овощните градини трябва да се вземат мерки за опазване на пчелните семейства, хора и животни от отравяне според изискванията на Наредба № 15 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини