Инспекторки от МОН събличали зрелостници по бельо преди матурата в Разлог

Абитуриенти и родителите са сигнализирали за скандално поведение на две инспекторки от МОН по време на матурата по география и математика в Разлог. Те обаче пожелали да останат анонимни докато не излязат резултатите от изпита, за да не повлияе скандалът на оценките, пише “Струма”.

Проверяващите си позволили да претърсват децата и дори ги карали да се събличат по бельо, за да намерят евентуални пищови, твърдят родителите.

Претърсваните ученици са от професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии “Никола Стойчев” в Разлог, която е била сред избраните на случаен принцип, да бъде проверявана от представители на Министерството на образованието.

“Създаденото от проверяващите напрежение беше толкова голямо, че не можахме да работим спокойно. Аз отидох до тоалетна и да пия вода и те започнаха да ме тарашат. Това не се е случило само на мен, а на всички, които са влизали в тоалетната. Проверяваха ни буквално като престъпници – опипваха ни по крачолите на панталона, караха ни да се събличаме, включително и да си събуваме обувките. Беше много притеснително, не е лесно след такова отношение да пишеш на матурата”, сподели един от зрелостниците.

Негови съученици потвърдиха думите му, а друго момче добави, че една от госпожите дори си е позволила да влезе с него в тоалетната.

Според гимназистите действията на министерските пратеници са били целенасочени – да заловят поне един ученик да преписва и по този начин да докажат, че в министерството са си свършили работата както трябва и изтичането на отговорите е станало надолу по веригата. Според учениците инспекторите са заловили двама зрелостници от други училища с телефони, на единия от които е имало отговорите, и стоварили вината върху учителите.

Работите на учениците с мобилни телефони са анулирани.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.