Азeрбайджан дава 1,2 млн. евро за хълма Трапезица в Търново

Азeрбайджан дава 1 251 000 евро за историческия хълм Трапезица във Велико Търново. Проектът за социализация, реставрация и консервация на крепостта ще бъде финансиран след като през март тази година лично премиерът Бойко Борисов е лобирал пред първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева. Амбициите са крепостта да се превърне в един от най-атрактивните обекти на българското културно- историческо наследство. Договорът за споразумението и крупната инвестиция ще бъде официално подписан на 27 май в София.

В 15 часа във вторник кметът на старата столица Даниел Панов посрещна делегация от Азербайджан на Трапезица. На историческия хълм официалните гости гледаха театралната възстановка "Отваряне портите на Царевград Търнов".
"Фондацията, ръководена от Мехрибан Алиева спонсорирала изграждането на катедралата в Страсбург, възстановяването на две изложбени скулптури във френския дворец Версай. Представила е средства за реставрация на колекция от килими в Лувъра, както и за Берлинската крепост в Германия", уточниха от кметството в старата столица.

До българо-азербайджанската спогодба се стигна след като преди три месеца Даниел Панов бе единственият градоначалник, поканен на официалният обяд, даден от премиера Борисов на държавният глава на Азербайджан Илхан Алиев.

По време на събитието първенецът на старата столица направил впечатляваща презентация на над 100-годишните археологически проучвания на хълма. Даниел Панов представил актуалното състояние, потенциала на крепостта, както и проектите за надграждане на вече постигнатите резултати по социализацията на хълма.

"Работата ще стартира през юни и ще завърши в края на годината. Трапезица ще посреща посетители от началото на новия туристически сезон.Предстои да бъде обновена инфраструктурата до входа на зъбчатата железница, която ще качва туристи на хълма. Предвидена е и реставрация на средновековните църкви с номера 6, 10 и 13 в крепостта", обясни Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини