На 19 юни 2018 да почерпят

Крал Кейн изведе Англия до драматичен успех

Младежи работят и почиват в луксозни морски хотели Холдингът „Виктория груп“ се грижи за възпитаници от дома „Майка Терезия“ и ателие „Прегърни ме“

Тръмп разпореди създаването на космическа армия

СЗО обяви геймърството за психично разстройство

Пороят отряза достъпа до кюстендилски села

Кралският монетен двор с менте филиал в село Първенец (ОБЗОР) Бандата секла по 2 британски паунда с отлично качество

Бебе се роди във френски влак, ще се вози безплатно 25 години

Иван Дреновички: Имаме една от най-ниските цени на газа в ЕС

Емануела е за купона в Слънчака

Финландски депутат беше осъден за сексуален тормоз над колежка

Фандъкова: Получени са над 300 сигнали за аварии и завирявания

Камион се заби в цех край Е-80, шофьорът загина

МВР: 172 сигнала са постъпили заради пороя в София Няма преливания на реки, язовирите се изпускат контролирано

200 лв. глоба за шофьор, свалил скоба от колата Промените трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет

Лишена от свобода осъди затвора заради липса на тоалетна

Лишена от свобода осъди администрацията на женския затвор в Сливен заради липса на тоалетна в спалното помещение. За претърпените неимуществени вреди затворничката С.Г. ще получи 3 хил.лева обезщетение – реши Административният съд в Сливен.

С.Г. постъпила в затвора през 2012г. Килиите не били оборудвани със собствени санитарни възли. Лишените от свобода ползвали общи тоалетни и бани. През нощта, когато килиите се заключвали от 20 до 5,30 ч., тя нямала достъп до тоалетна и течаща вода. Затова била принудена да използва за физиологичните си нужди пластмасова кофа, при това – пред очите на още четири жени, с които деляла едно спално помещение.

Достъп до тоалетна нямала и през деня, по време на разходката в т.нар. каре на затвора, когато килиите също били заключвани. С.Г. посочила, че тези ограничения са в разрез с изискванията за хуманно отношение към изтърпяващите наказания. За психоемоционалния си дискомфорт, за неудобството, срама и унизеното човешко достойнство първоначално тя поискала от затворническата администрация и от правосъдното министерство солидарно да й платят 15 хил.лева обезщетение. Искът към министерството съдът отхвърлил като неоснователен. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Единственият у нас женски затвор, в Сливен, е създаден в далечната 1962 г., с 400 места. В сравнение с останалите затвори у нас, според докладите на международни организации условията в Сливен са по-добри. През последните години бяха направени подобрения, но средства за изграждането на тоалетни във всяко спално помещение няма.

Според бивши служители на затвора, за това ще са необходими близо 1 млн.лева, ако не и повече, а средства няма. На всеки етаж в сградата на затвора има общ санитарен възел с по 4 клетки за тоалетни, без врати и той се ползва от близо 60 затворнички. Това е в разрез с минималните стандарти, приети от ООН, и с Европейската конвенция за защита правата на човека.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.