Изобретиха устройство, елиминиращо очилата и контактните лещи

Компанията Ocumetrics Technology Corp. смята, че е изобретила устройство, което ще елиминира очилата и контактните лещи. Нейният основател Гарт Уеб казва пред изданието Canadian Press, че устройството ще възстанови зрението напълно и ще го направи три пъти по-добро в сравнение с медицинския критерии за здрави очи.

Устройството се казва Ocumetrics Bionic Lens и прилича на малко копче. То се разработва от Уеб и екипа му вече осем години. Пред CBC News Уеб казва, че "перфектно зрение трябва да е човешко право".

Джаджата се имплантира в окото, като процедурата трае осем минути и според Уеб е напълно безболезнена. Тя не изисква и допълнително лекарско наблюдение, като пациентът е свободен да се прибере веднага. При това с напълно коригирано зрение.

"Ако едва виждате часовника от три метра разстояние, когато си поставите Bionic Lens, ще може да го виждате перфектно и от 10 метра", уверен е Уеб. Той не коментира как точно работи технологията му и предпочита да запази това в тайна.

Вместо това уверява, че няма никакви странични ефекти или рискове за очите от импланта. Той дори ще предпазва лещата на окото и ще елиминира необходимостта от нейната подмяна с изкуствена.

За да може имплантът на компанията да достигне хората обаче, първо и здравните власти ще трябва да бъдат убедени в нейните качества и сигурност. Уеб се надява. че Bionic Lens ще са на пазара още през 2017 г., но цената им остава необявена за сега. Той уточнява, че лещите ще могат да се използват само от хора на възраст над 25 години, защото едва тогава очните структури завършват оформянето и развитието си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии