Пращат Станишев пак на съд

Бившият премиер Сергей Станишев отново ще се изправи пред съда. Прокуратурата внесе в Софийския градски съд искане за възобновяване на процеса срещу него.

Станишев отговаря, че като министър-председател е загубил седем секретни доклада - три от ДАНС, два - от МВР, и два - от министъра на отбраната и НАТО. Документите му били предадени от секретното деловодство на Министерския съвет, но после не били върнати там.

Въпреки че обвинението срещу Станишев е от лятото на 2010 г., досега делото не е тръгвало в съда. Оттогава прокуратурата внася четири пъти предложението за освобождаването му от наказателна отговорност и налагането на глоба за загубените доклади. Три пъти обаче съдиите й го връщаха за поправка. Най-сетне делото влезе през 2014 г., но ход така и не му бе даден. Няколко пъти бе отлагано, тъй като служители от регистратурата на Народното събрание и от деловодството на съда отказваха да дадат копие от предложението на прокуратурата на Станишев, тъй като било с гриф "Секретно". Той можел само да прочете документа, но не и да получи дубликат от него, както изисква Наказателно-процесуалния кодекс.

През септември процесът беше „замразен“, тъй като Станишев междувременно бе станал евродепутат и се ползва с имунитет срещу наказателно преследване. Главният прокурор поиска от Европейския парламент (ЕП) депутатския имунитет на Станишев. На 11 март евродепутатите го снеха. В мотивите си ЕП е посочил, че липсва подозрение, че делото срещу Станишев е било заведено с намерението да му се причини политическа вреда.

Ако Станишев бъде признат за виновен, го заплашва глоба до 5 хил. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право