ГЕРБ с кандидат за БНБ: Димитър Радев

ГЕРБ предлага експерта от Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев за управител на БНБ. Той беше представен на депутатите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт от председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Срещи ще има и с останалите политически партии в Народното събрание.

„Търсим максимална подкрепа и консенсус за избирането на нов управител“, каза Стоянова. Срещите били опознавателни. Според шефа на бюджетната комисия постигането на консенсус за фигурата на управителя на БНБ би дало знак, че политиците подкрепят промяната и стабилизирането на централната банка. „Ако се постигне съгласие за Радев, е възможно в едномесечен срок да бъде избран новият управител на БНБ“, каза Стоянова.

От Реформаторския блок подкрепят кандидатурата. „Димитър Радев е експерт с много опит в банковата сфера. Неговите идеи са добре подплатени с експертиза“, каза след срещата депутатът от партията Димитър Делчев. Радев най-общо е представил идеите и визията си за управлението на централната банка. Делчев уточни, че реформаторите все още не са взели окончателно решение дали ще излъчат свой кандидат. Според Валери Симеонов пред Патриотичния фронт Радев е представил само биографията си и не е обяснил подробно визията си за БНБ.

Димитър Радев е с дългогодишна кариера в Министерството на финансите. Той беше зам.-министър във ведомството в кабинета „Виденов“. По това време министър беше Димитър Костов, който в момента е подуправител в централната банка. Радев е бил зам.-министър на финансите и при Муравей Радев в правителството на Иван Костов. Той напуска министерството, когато го оглави Милен Велчев.

Близо 14 години Радев работи в МВФ. Дейността му е свързана с това да предлага техническа помощ на държавите в криза при управлението на публичните им финанси. В тази област той има и много публикации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес